Спеціальні потреби

У США пропонують $10 мільйонів за інформацію про росіянина, підозрюваного у кібернападі на Україну перед вторгненням


Напади WhisperGate були замасковані так, щоб виглядати як робота звичайних кіберзлочинців, а не державних агентів, але справжньою метою хакерів, пише USA Today, було видалити дані та вивести державні комп’ютери з ладу.
Напади WhisperGate були замасковані так, щоб виглядати як робота звичайних кіберзлочинців, а не державних агентів, але справжньою метою хакерів, пише USA Today, було видалити дані та вивести державні комп’ютери з ладу.

Американські правоохоронці розшукують громадянина Росії, який, імовірно, був пов’язаний з руйнівним нападом на комп’ютерні системи українського уряду та критичної інфраструктури перед широкомасштабним російським вторгненням, повідомляє Федеральне бюро розслідування США.

Газета Wall Street Journal пише, що федеральна влада пропонує винагороду в розмірі до 10 мільйонів доларів США за інформацію про місце перебування громадянина Росії, який може бути пов’язаний з широкомасштабною кібератакою на комп’ютерні системи України, також неназваної країни-союзниці в Центральній Європі та на американські урядові об’єкти у штаті Мериленд.

"Міністерство юстиції продовжуватиме підтримувати Україну на всіх фронтах у її боротьбі з агресивною війною Росії, включно з притягненням до відповідальності тих, хто підтримує зловмисну кіберактивність Росії", — заявив генеральний прокурор США Меррік Гарленд у заяві, оголошуючи обвинувачення.

Як повідомляє WSJ, цього тижня федеральне велике журі висунуло звинувачення росіянину Аміну Стігалу. Його звинуватили у змові з метою шахрайства шляхом злому та руйнування комп’ютерних систем за допомогою програми WhisperGate.

Як додає USA Today, згідно зі звинуваченням, Стігал і його неназвані співзмовники з російської розвідки, ГРУ, вразили щонайменше два десятки захищених комп’ютерів, у тому числі в Міністерстві закордонних справ, судовій адміністрації, Міністерстві енергетики та Державній службі з надзвичайних ситуацій.

Федеральний ордер на арешт 22-річного Стігала було видано 25 червня 2024 року в окружному суді США у штаті Мериленд, після того, як його звинуватили у змові з метою вторгнення в комп’ютер і завдання шкоди. За словами прокурорів, він залишається на волі.

Як мовиться у повідомленні на сайті FBI, Амін Тимович Стігал, 2002 року народження, є уродженцем столиці Чечні, Грозного, і у період із серпня 2021 року по лютий 2022 року, імовірно, брав участь у "злочинній кібердіяльності", яка призвела до знищення комп’ютерних систем української критичної інфраструктури напередодні російського вторгнення в Україну.

Крім того, як твердить ФБР, він, імовірно, брав участь у змові проти кібернетичних систем уряду Сполучених Штатів і інфраструктури приватного сектору.

Напади WhisperGate були замасковані так, щоб виглядати як робота звичайних кіберзлочинців, а не державних агентів, і супроводжувалися повідомленнями з вимогою виплатити 10 тисяч доларів США в біткойнах за відновлення вкрадених даних.

Але справжньою метою хакерів, пише USA Today, було видалити дані та вивести державні комп’ютери з ладу.

Хакери ГРУ також викрали з урядового порталу цифрових послуг Дія дані 13,5 мільйонів користувачів і розмістили їх для нелегального продажу в мережі, пише американське видання, яке знайомилося зі судовими документами.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG