Спеціальні потреби

Які зміни армія США запровадила через досвід України, розповіла міністерка Сухопутних сил США


Міністерка Cухопутних сил США Крістін Вормут біля танка M1A2 в Об'єднаному виробничому центру, 16 лютого 2023 року, в Лімі, штат Огайо. Фото AP
Міністерка Cухопутних сил США Крістін Вормут біля танка M1A2 в Об'єднаному виробничому центру, 16 лютого 2023 року, в Лімі, штат Огайо. Фото AP

Українці - неймовірно інноваційний народ, і американська армія багато чому вчиться від них. Про це заявила Крістін Вормут, міністерка Сухопутних сил США у четвер, 12 вересня, виступаючи в аналітичному центрі Stimson Center у Вашингтоні.

Військові Сполучених Штатів вже тривалий час допомагають у підготовці українців, які воюють на фронті, і обмінюються досвідом, розповіла вона.

Розосередження

Як показує війна в Україні, поле бою є стає все більш прозорим, з огляду на кількість засобів спостереження. Ховатись від ворога стає все важче, тому потрібно розосереджувати сили, каже Вормут.

Сполучені Штати, приміром, за словами міністерки, вже зменшили розмір та швидкість розгортання своїх командних пунктів (КП). Якщо раніше це було 5-7 автомобілів із радаром поруч, то зараз КП у кілька разів менші.

"Якби ви поїхали зараз до Форт-Ірвіна (ред. - військова база у Каліфорнії) чи нашого навчального центру в Німеччині, ви б побачили, можливо, два Humvee, купку солдатів, радар розміщений досить далеко. Такий пункт може розгорнутись за 15 хвилин і згорнутись за 15 хвилин" - пояснює Вормут.

Також в американській армії обмежують використання військовими фітнес-трекерів та телефонів, які можуть видати їхні позиції, розповіла урядовиця.

Артилерійська підготовка

Ще один важливий урок з війни в Україні - важливість артилерії, каже Вормут.

Сполучені Штати, за її словами, постійно збільшують виробництво артснарядів, і не лише для постачання Україні, а й для поповнення власних запасів.

"Артилерія, на мою думку, не була настільки привабливою ще п’ять років тому, але зараз люди розуміють важливість артударів", - каже Вормут.

Безпілотна авіація та РЕБ

Під час візиту на військову базу США в німецькому місті Графенвер у лютому 2024 року Крістін Вормут спілкувалась з командиром одного з українських батальйонів, який проходив там навчання. Каже, була дуже вражена, що саме українці навчали американців застосуванню БПЛА.

"Я побачила, що наші солдати почали виготовляти елементи на 3D-принтері, для комерційних, готових дронів. Це дає можливість нести більше корисного навантаження", - каже міністерка.

Українці мають чудовий інженерний досвід, але росіяни хороші в засобах радіоелектронної боротьби. Цей досвід США планують перенести на американську армію вже найближчим часом.

"Україна матиме прямий вплив на наш бюджет, і це те, що ми побачимо наступної весни, ви побачите значне зростання інвестицій у безпілотні літальні системи, засоби їх протидії та засоби РЕБ", - наголосила Вормут.

Нічні операції

У зв'язку з наявністю великої кількості засобів спостереження та ураження, нового значення набувають нічні операції, ділиться досвідом міністерка Сухопутних сил США.

Хоча американська армія, каже Вормут, завжди була сильною у такого роду операціях, в українців є чому повчитись.

"Інша справа, на важливості якої наголосив командир українського батальйону - це нічні операції. Особливо коли щільність дронів є настільки великою, і ви насправді маєте більше шансів інколи зробити це вночі, коли користувачеві з іншого боку дрона трохи важче побачити речі", - зазначила Вормут.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG