Спеціальні потреби

Сі Цзіньпін їде до Путіна наступного місяця. Зустріч із Зеленським також можлива


Не виключено, що Сі Цзіньпін наступного місяця зустрінеться і з президентом України Володимиром Зеленським, заявив Олександр Чалий
Не виключено, що Сі Цзіньпін наступного місяця зустрінеться і з президентом України Володимиром Зеленським, заявив Олександр Чалий

Президент Китаю Сі Цзіньпін прийняв запрошення поїхати наступного місяця до Росії для участі в саміті БРІКС. Про це оголосив міністр закордонних справ Китаю Ван Ї, повідомляє Reuters. До БРІКС входять Бразилія, Росія, Індія, Китай та Південна Африка.

Ван Ї сказав, що зустріч Сі Цзіньпіна з президентом Росії Путіним "розвине стратегічне обговорення" і запевнив, що між Путіним і Сі "існує потужна взаємодовіра та глибока дружба".

Не виключено, що Сі Цзіньпін наступного місяця зустрінеться і з президентом України Володимиром Зеленським. Про це повідомляє Reuters з посиланням на колишнього заступника міністра закордонних справ України Олександра Чалого.

На відкритті дипломатичного форуму в Китаї, Чалий заявив, що стосунки між Києвом та Пекіном покращились в останні місяці і тепер така зустріч є можливою.

Пекін заявляє про нейтральність у війні Росії проти України. Однак, ЄС та США турбує те, що Китай постачає значні обсяги товарів подвійного призначення, які Росія використовує на полі бою проти України.

Заступник держсекретаря США Курт Кемпбелл і генсек Європейської служби зовнішніх дій (EEAS) Стефано Санніно виступили зі спільною заявою напередодні, в якій вказали, що китайські компанії продовжують ухилятись від санкцій і намагаються їх обійти.

США та ЄС визнають, що постійна підтримка Китаєм російської військово-промислової бази “дозволяє Росії вести незаконну війну проти України”. А це становить загрозу трансатлантичній та глобальній безпеці та стабільності, наголошують у Держдепі.

Крім того, сторони нагадали, що будь-яка мирна пропозиція щодо України повинна ґрунтуватися на Статуті ООН та його принципах, включно з повагою до суверенітету, незалежності та територіальної цілісності.

В інтерв'ю бразильському виданню Metropoles, опублікованому в середу, Зеленський розкритикував мирну пропозицію Бразилії та Китаю, назвавши її "деструктивною" та "політичною заявою", яка не має поваги до українського суверенітету.

В статті використано матеріали Reuters, AFP.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG