Спеціальні потреби

Янукович: московські домовленості не суперечать євроінтеграційному курсу


Віктор Янукович
Віктор Янукович
Президент України Віктор Янукович заявляє, що досягнуті під час чергового засідання українсько-російської міждержавної комісії домовленості не суперечать євроінтеграції країни.

«Я, коли йшов на зустріч з вами, підготував повний пакет документів міждержкомісії, і довідку-анотацію до документів міждержкомісії. Я вам можу надати, і ви побачите, що тут немає жодних протиріч курсу України на будь-яку інтеграцію», – сказав Янукович, відповідаючи на запитання журналістів під час інтерв’ю представникам українських ЗМІ.

Янукович уточнив, що йдеться про відсутність протиріч, що стосуються економічної інтеграції.

За його словами, московські домовленості не стосуються жодної інтеграції ні в бік ЄС, ні в бік Митного союзу. «Взагалі тут мова не йде про інтеграцію. Мова іде економічні стосунки», – сказав Янукович.

Він запевнив, що жодного інтеграційного питання чи в бік ЄС, чи в бік Митного союзу в Москві не розглядали.

21 листопада уряд України зупинив роботу над угодою про асоціацію з ЄС, що призвело до хвилі протестів в Україні, які тривають досі. 29 листопада у Вільнюсі Україна не підписала угоду з ЄС.

17 грудня в Москві після засідання Українсько-російської міждержавної комісії під головуванням президентів України і Росії Віктора Януковича і Володимира Путіна оголосили про низку домовленостей, зокрема, про зниження вартості російського газу для України до 268,5 долара за тисячу кубометрів, а також про придбання Росією євробондів України на 15 мільярдів доларів.

Президент України Віктор Янукович вважає неприйнятним будь-яке повчання у формі тиску з боку іноземних політиків і чиновників.

«Я проти того, щоб приїжджали представники інших країн і вважали, що вони тут можуть хазяйнувати як завгодно – на Майдані або не на Майдані. Я в категоричній формі проти того, щоб хтось приїжджав до нас і вчив, як нам тут жити. В нас завжди має вистачати мудрості, політичної волі і, якщо хочете – відповідальності перед майбутніми поколіннями», – заявив Янукович.

За словами президента, він хотів би, щоб «партнери у світі, всі, хто за цим спостерігав, теж зробили висновки».

«Ми нікуди не їздимо до країн, де виникають внутрішні конфлікти, на площі, на майдани, не ставимо наметів, не виступаємо проти діючої влади. І я не знаю, хто як оцінив би, якби ми поїхали туди. Ми цього не робимо, для нас це – принципова позиція: ми не хочемо втручатися ні в чиї внутрішні питання», – заявив Янукович.

Низка європейських і американських політиків, приїжджаючи до Києва, приходили на Майдан і спілкувалися з мітингувальниками.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG