Спеціальні потреби

Єллен: США нададуть Україні позику у розмірі $20 мільярдів, що погашатиметься з доходів від заморожених активів Росії


Міністерка фінансів США Джанет Єллен проводить двосторонню зустріч з міністром фінансів України Сергієм Марченком на полях щорічних зустрічей МВФ і Світового банку в Міністерстві фінансів у Вашингтоні. Середа, 23-го жовтня, 2024 року.
Міністерка фінансів США Джанет Єллен проводить двосторонню зустріч з міністром фінансів України Сергієм Марченком на полях щорічних зустрічей МВФ і Світового банку в Міністерстві фінансів у Вашингтоні. Середа, 23-го жовтня, 2024 року.

Міністерка фінансів США Дженет Єллен оголосила, що у рамках кредитів Групи семи (G7) Америка надасть Україні позику у розмірі 20 мільярдів доларів, яка буде погашена за рахунок доходів, отриманих від активів Росії.

Про це міністерка Єллен оголосила у Вашингтоні у середу на пресконференції, присвяченій підписанню угоди про цю позику, яку вона назвала "кроком вперед" для Групи семи та "переконливим знаком рішучості та нашої солідарності з Україною".

"Група семи збирається надати Україні 50 мільярдів доларів кредитів до кінця цього року. Сполучені Штати приєднуються до Групи семи і нададуть Україні позику у розмірі 20 мільярдів доларів, яка буде погашена за рахунок доходів, отриманих від активів Росії", – сказала Єллен.

Вона додала, що це означає, що "Росія буде змушена нести витрати за свою незаконну війну замість платників податків у США та Європі".

"Ця кредитна ініціатива надасть Україні терміново необхідні кошти до кінця цього року. Це дасть Путіну сигнал про те, що його сподівання перечекати нашу коаліцію програшні", – наголосила міністерка, стоячи поруч з міністром фінансів України Сергієм Марченком.

Міністр Марченко заявив, що гроші, які мають надійти в Україну з початку наступного року, будуть "величезною" підтримкою України. Він додав, що особливо важливо, що позика погашатиметься не за рахунок українських, чи західних платників податків, а коштом Росії, яка розв'язала агресію проти України, і що це буде попередженням для усіх потенційних агресорів.

США та їхні союзники намагалися узгодити деталі кредитного пакету на 50 мільярдів доларів після того, як лідери досягли угоди на зустрічі G7 у червні. Угода, яка була укладена після того, як керівництво США згуртували навколо цієї ідеї європейських союзників, деякі з яких мали сумніви щодо використання російських заморожених активів.

Позика дає можливість країнам G7 забезпечити довгострокове фінансування військових потреб України та захистити гроші від результатів президентських виборів у США у той час, як Дональд Трамп, колишній президент і претендент на цю посаду на нових виборах, глибоко скептично ставиться до подальшої допомоги США Україні.

Напередодні Європейський парламент схвалив внесок ЄС у кредит у розмірі приблизно 38 мільярдів доларів, хоча очікується, що ця частка зменшиться разом із виділенням позики США. Велика Британія окремо схвалила свій внесок у розмірі близько 3 мільярдів доларів.

Як повідомляв Голос Америки, союзники України знерухомили майже 300 млрд доларів російських державних активів після початку повномасштабного вторгнення Росії до України. Більшість коштів заморожені в бельгійському "Євроклір".

Наразі ЄС потребує одностайного голосування кожні шість місяців, щоб продовжити санкції, які блокують російські державні активи. Але Угорщина, лідер якої Віктор Орбан є прихильником Трампа і симпатизує президенту Росії Володимиру Путіну, заблокувала зміни режиму санкцій ЄС, яких домагалися США.

Занепокоєння полягало в тому, що замороження активів може бути скасовано до погашення кредиту G7.

У своїй заяві у вівторок сказала, що навіть без цих змін офіційні особи США впевнені, що вони зможуть зробити внесок у розмірі 20 мільярдів доларів у ширший пакет кредитів у 50 мільярдів доларів.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Відео - найголовніше

Реакції західних експертів на саміт BRICS. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:19 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG