Спеціальні потреби

Блогерами-хронікерами Арабської весни часто були жінки


Світ черпав інформацію про події у Північній Африці та на Близькому Сході з матеріалів, відзнятих самими революціонерами. Участь жінок у подіях Арабської весни поставила під питання традиційні для мусульман уявлення про роль жінки в суспільстві.

Більшість інформації, яка надійшла до решти світу про події Арабської весни, була надана людьми, які безпосередньо брали участь у революції. Саме завдяки таким народним репортерам світ побачив справжнє обличчя протестів. Надія Абдулла спостерігала за подіями на Обмінній Площі в єменській столиці Сані, коли там почались протести.

«Мій батько дав мені камеру та наказав у разі нападу на молодь все зняти на відео, щоб ми могли надіслати матеріал телевізійним каналам», - розповідає молода жінка.

Для її батька-консерватора, каже вона, знімати відео про події навіть з власного помешкання – було величезним кроком.

«Я навіть не уявляла, що мій батько, та і вся моя родина, дозволять мені вийти на вулиці та брати інтерв’ю на камеру. Це було майже неможливо через наші закони та традиції. Ми керуємось дуже консервативними правилами. Для жінки зовсім неприйнятно так просто з’являтися у публічних місцях», - говорить Надія.

Натхнена революцією, що відбувалась поряд, вона таки вийшла на вулицю – із дозволом батька. Революція, каже молода жінка, змінила все.

«Я слідкувала за новинами та знімала все, що відбувалося на площах, на зібраннях, форумах, під час демонстрацій, на вулиці та у громадських місцях», - пригадує вона.

Надії вдалося зняти і розправу, вчинену урядовими силами над демонстрантами:

«Куля влучила йому в голову і він став мучеником. Мені було дуже тяжко, коли перед моїми очима загинула молода людина. Це на мене дуже вплинуло».

У своїх кадрах Надія показала як розпач, так і моменти спокою. На її фотографіях є і обличчя єменців, які моляться під час Рамадану. Абдулла каже, що вона намагалася показати справжні обличчя демонстрантів - тих, кого, урядові сили називали злочинцями.

«Відео та фотографії можуть розвіяти всі міфи. Покажи відеоролик, і раптово всі сперечання вщухають», - говорить Надія.

В кінцевому результаті, протестувальники та народні репортери, які розповіли свої історії, допомогли повалити режим. Для Надії, які обрала професію журналіста, вони також допомагають знищувати бар’єри, раніше непереборні для єменських жінок.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG