Спеціальні потреби

Атаки безпілотників поблизу ЗАЕС мають припинитися - МАГАТЕ


Російський військовослужбовець охороняє територію Запорізької атомної електростанції. Фото зроблено під час поїздки, організованої Міністерством оборони Росії. (AP)
Російський військовослужбовець охороняє територію Запорізької атомної електростанції. Фото зроблено під час поїздки, організованої Міністерством оборони Росії. (AP)

Атаки дронів біля контрольованої Росією Запорізької АЕС мають припинитися, заявив у середу голова Міжнародного агентства з атомної енергетики Рафаель Гроссі після того, як російське керівництво станції повідомило про удари поблизу об'єкта.

“ЗАЕС повідомила МАГАТЕ про декілька ударів безпілотників поблизу станції сьогодні, в результаті яких постраждали працівники електричної підстанції "Енергодар" та виникли пожежі в лісі поблизу розподільчого пристрою ЗАЕС", - повідомило МАГАТЕ у мережі Х.

Генеральний директор МАГАТЕ заявив, що повторні атаки безпілотників є загрозою ядерній безпеці та життю людей і мають припинитись, додають у МАГАТЕ.

При цьому в МАГАТЕ не уточнили, чиї саме дрони завдали ударів біля станції.

Наразі всі 6 реакторів станції зупинені, згідно з рекомендаціями МАГАТЕ, однак, російські офіційні особи нещодавно повідомили, що мають намір відновити роботу станції, повідомляє Reuters.

Разом з цим, під час зустрічі Гроссі з Олексієм Ліхачовим, головою російської державної компанії “Росатом”, що відбулась місяць тому в Калінінграді, Росія заявила, що наразі не планує відновлювати роботу АЕС.

Атаки на ядерну станцію є одними з факторів, що унеможливлюють перезапуск станції.

“З погляду того, що має статися..., не повинно бути жодних бомбардувань або будь-якої діяльності такого типу”, — зазначав Гроссі.

Він також повідомив, що росіяни не надають місії МАГАТЕ доступ до деяких приміщень та територій, а також не дозволяють “відкритих обговорень з усім відповідним персоналом”.

В травні Комітет Палати представників США з міжнародних відносин ініціював законопроєкт з запровадження санкцій щодо компанії "Росатом" та персональних санкцій щодо будь-якої іноземної особи, яка створює загрозу цілісності або безпеці Запорізької АЕС. Грегорі Мікс, один з конгресменів комітету зазначив, що “через небезпечні дії Росії можливі ризики катастрофічних ядерних викидів на станції”.

Нагадаємо, що безпека використання ядерної енергії була одним із пунктів комюніке, підписаного по завершенню цьогорічного Глобального саміту миру у Швейцарії. Згідно з документом, ЗАЕС має працювати, відповідно до стандартів МАГАТЕ та під його наглядом.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG