Спеціальні потреби

Як унеможливити потрапляння в Росію західних товарів обговорюють США та Франція


Міністерка фінансів США Джаннет Єллен. Фото: AP/Bruna Prado
Міністерка фінансів США Джаннет Єллен. Фото: AP/Bruna Prado

Міністри фінансів США та Франції обговорюють на зустрічі 25 жовтня посилення санкцій щодо Росії й те, як унеможливити потрапляння до Росії західних товарів. Про це повідомила міністерка фінансів США Джанет Єллен напередодні зустрічі.

"Я з нетерпінням чекаю на продовження глибокої та багаторічної співпраці між Сполученими Штатами і Франції, зокрема нашої роботи над спільними міжнародними економічними пріоритетами, починаючи з непохитної відданості підтримці України в її боротьбі проти Росії", - почала свою заяву Єллен.

Серед питань на порядку денному - розблокування "знерухомлених російських суверенних активів, щоб допомогти забезпечити економічну та безпекову допомогу Україні. Це базуватиметься на фінансовій підтримці, яку наші країни надали Україні", додано в заяві.

"Ми також продовжуємо координувати зусилля щодо посилення наших санкцій проти Росії, щоб обмежити їхні доходи та зашкодити їхній здатності отримувати необхідні товари, зокрема через треті країни, такі як Китай", - сказала Єллен.

Напередодні Єллен провела зустріч із міністеркою фінансів Великої Британії Рейчел Рівз. "Міністерка Єллен засудила дії Росії та обговорила ініціативу щодо позик із надзвичайних надходжень для України", - мовиться на сайті Мінфіну США.

Крім того, Єллен та Рівз висловились про необхідність "сприяти економічній стабільності на Західному березі річки Йордан, зокрема шляхом підтримки банківських відносин між палестинськими та ізраїльськими банками".

США напередодні схвалили надання Україні 20-мільярдної частини із кредиту на 50 мільярдів доларів, який країни G7 планують надати Україні від доходів на заморожені російські активи. До кінця року ці кошти можуть почати надходити в Україну.

Євросоюз планує до кінця року почати видавати Україні позику на 20 мільярдів доларів з цієї суми. І ще 10 мільярдів, як очікується, будуть розділені між Британією, Японією та Канадою.

Кредит мають намір погасити коштами від доходів із суверенних російських активів на суму понад 300 мільярдів доларів, які були заморожені після того, як Росія здійснила повномасштабне вторгнення в Україну. Більшість цих активів зберігаються в Європі.

"Іншими словами, Україна може отримати необхідну їй допомогу зараз, не обтяжуючи платників податків", – заявляв раніше президент Джо Байден.

У Білому домі повідомляли, що адміністрація Байдена планує спрямувати половину із 20-мільярдного кредиту на військову допомогу Україні, але цей план потребує схвалення Конгресу США.

У цій статті використовувались матеріали Міністерства фінансів США та агенції Reuters.

$20 млрд кредиту від США: детально. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:13 0:00
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG