Спеціальні потреби

Ситуація на Харківщині розвертається на користь України через допомогу з Заходу – оглядачі


Українські військовослужбовці їдуть на пікапі біля лінії фронту, в умовах нападу Росії на Україну, біля міста Вовчанськ Харківської області, 12 червня 2024 року. REUTERS/В'ячеслав Ратинський
Українські військовослужбовці їдуть на пікапі біля лінії фронту, в умовах нападу Росії на Україну, біля міста Вовчанськ Харківської області, 12 червня 2024 року. REUTERS/В'ячеслав Ратинський

Вашингтонський Інститут дослідження війни (ISW) пише, що останніми днями запеклі бої в Україні тривали на північ і північний схід від Харкова. Посилаючись на російські джерела, які опублікували геолокаційні кадри 16 червня, аналітики інституту вважають, що ймовірно російські сили намагалися відбити українську контратаку в північно-західному містечку Глибокому, що на північ від Харкова.

Разом з тим, пишуть аналітики, російські війська продовжували наступальні дії на північ від Харкова в районі Липців і на північний схід від Харкова, в районі центру міста Вовчанськ та Вовчанських Хуторів.

Як зауважує ISW з посиланням на повідомлення російських військових блогерів, на Вовчанському напрямку російські війська просунулися на 300 метрів.

Російські військові оточені на хімічному заводі у Вовчанську

Тим часом воєнний кореспондент часопису Forbes пише, що принаймні 30 росіян, які потрапили в оточення на хімічному заводі у Вовчанську, здалися в полон протягом вихідних.

Як пояснює кореспондент часопису Девід Екс, їм нікуди було втекти чи сховатися від прицільних ударів української авіації, яка вела вогонь високоточними крилатими бомбами.

На вихідних еквівалент кількох російських батальйонів захопив ПАТ "Волчанський завод" у центрі Вовчанська, але російське північне угруповання військ чисельністю в десятки тисяч солдатів так і не пройшло містом.

Шлях до міста, а потім і до Харкова, росіянам перерізали кілька українських бригад, у тому числі елітна 82-а десантно-штурмова бригада, пише Екс.

Українські війська були переозброєні боєприпасами, терміново доставленими зі Сполучених Штатів. У цих боях українці билися з росіянами вулиця за вулицею, будівля за будівлею — і наприкінці травня зупинили їхнє просування, зауважує оглядач Forbes.

Він розповідає, що після кількох тижнів виснажливих боїв у місті російські командири зробили сміливий крок – вони наказали великим силам захопити завод, "щоб використати його міцні бетонні будівлі як базу для спроби переправитися через річку Вовча, яка утворює природне укріплення для українців, що захищали південний Вовчанськ".

Але стрімка українська атака, імовірно, відрізала 400 росіян, які ховалися на заводі.

Після цього у бій вступила українська авіація, коли винищувачі МіГ-29 та Су-27 закидають на завод високоточні крилаті бомби американського чи французького виробництва.

Оглядач Forbes посилається на аналітика Дослідницького інституту зовнішньої політики у Філадельфії Роба Лі, який ідентифікував три відеозаписи, на яких зображені українські планеруючі бомби, які нещодавно вдарили по головному комплексу заводу.

Після надходження в Україну нової партії західної зброї один російський блогер написав, що ситуація обернулася на протилежну для росіян, які тепер у Вовчанську відчули те, що відчували українці, коли росіяни тримали в облозі й бомбардували Бахмут та Авдіївку.

У лютому російська авіація тоді щодня скидала на Авдіївку десятки планеруючих бомб, поступово перетворюючи місто на руїни та змушуючи український гарнізон відступити. Тепер, за словами цього блогера, багато керованих бомб має Україна.

Крім того, по 50 крилатих бомб "Хаммер" щомісяця до кінця року українським військовим пообіцяла Франція, а США надали Україні, як припускає оглядач, "тисячі подібних бомб із висувними крилами, супутниковим наведенням і, залежно від моделі, потенційно сотнями фунтів вибухівки".

Російський політичний емігрант Ґаррі Каспаров вважає, що якби ця допомога надійшла раніше, то вона могла б зберегти багато українських життів.

"Робити правильні речі недостатньо, це потрібно робити тоді, коли ви дізнаєтеся, що це правильно", – пише Каспаров у своєму твіті.

Він посилається на дані NASA, які наводить інший блогер, що Збройним силам України знадобилося лише 2,5 тижні після отримання дозволу на задавання ударів по території Росії, щоб встановити відносний мир на півночі Харківської області.

Росіяни, за словами цього блогера, значною мірою відступили, і їхній відступ триває.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG