Спеціальні потреби

Колишній головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний розпочав роботу посла у Лондоні


Президент України Володимир Зеленський і головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний (праворуч) 8 лютого 2024 року. Фото: Офіс президента України/AP
Президент України Володимир Зеленський і головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний (праворуч) 8 лютого 2024 року. Фото: Офіс президента України/AP

Колишній головнокомандувач Збройних сил України генерал Валерій Залужний розпочав виконання обов'язків Надзвичайного і Повноважного посла України в Сполученому Королівстві Великої Британії та Північної Ірландії, повідомляє пресслужба посольства України.

"Перемога України у війні з російським агресором залишається пріоритетом моєї діяльності", – написав Залужний у своєму Telergam-каналі.

Серед запланованих заходів за участі посла Залужного –
конференція з наземної війни британського Королівського інституту об’єднаних служб (RUSI), що відбудеться за 23-го липня.

8-го лютого президент України Володимир Зеленський підписав указ про звільнення Залужного з посади головнокомандувача Збройних сил України. На цю посаду було призначено Олександра Сирського.

Рішення про зміну військового керівництва України було ухвалено після повідомлень про погіршення особистих стосунків між Зеленським і Залужним.

Оглядачі у ЗМІ повідомляли, що Зеленський міг розглядати зростання популярності Залужного як потенційну майбутню загрозу своїй посаді.

Залужний, якого українські ЗМІ називали "залізним генералом", в Україні став символом опору країни та користувався високим рейтингом схвалення серед громадськості.

З іншого боку, звільнення головнокомандувача ЗСУ після тривалого часу без проривів на фронті коментували як логічне, хоча і не цілком вчасне рішення, бо армія перебувала у вразливому становищі через дефіцит боєприпасів на фронті.

7-го березня Зеленський погодив кандидатуру Залужного на посаду посла України в Сполученому Королівстві, а 9-го травня президент звільнив Залужного з військової служби.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG