Спеціальні потреби

НАТО посилить допомогу Україні, заявив Столтенберг після засідання Ради "НАТО-Україна"


Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг та міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба під час засідання Ради "Україна-НАТО" у штаб-квартирі альянсу в Брюсселі 4 квітня 2024 року. Фото: AP/Geert Vanden Wijngaert
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг та міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба під час засідання Ради "Україна-НАТО" у штаб-квартирі альянсу в Брюсселі 4 квітня 2024 року. Фото: AP/Geert Vanden Wijngaert

Союзники НАТО посилять військову допомогу Україні, заявив генеральний секретар альянсу Єнс Столтенберг за результатами зустрічі послів Ради "НАТО-Україна" 28 серпня.

"Україна продовжує щодня перехоплювати російські ракети, рятуючи незліченну кількість життів. Але здатність України підтримувати свою оборону потребує збільшення постачань і підтримки. Після останнього російського нападу члени Альянсу сьогодні знову підтвердили, що посилять військову допомогу Україні. Ми повинні продовжувати забезпечувати Україну технікою та боєприпасами, необхідними для захисту від вторгнення Росії. Це життєво важливо для здатності України продовжувати боротьбу", - сказав Столтенберг.

У підсумковій заяві після зустрічі Ради "НАТО-Україна" мовиться, що члени Альянсу "рішуче засудили невибіркові удари Росії по українській інфраструктурі та підтвердили свою відданість подальшому зміцненню оборони України.

Раніше прессекретарка альянсу Фара Дахлаллах повідомила, що засідання Ради "НАТО-Україна" відбувалось на рівні послів. Союзники обговорювали ситуацію на полі бою.

"Очікується, що міністр оборони України Рустем Умеров проінформує союзників по відеозв'язку про ситуацію на полі бою та першочергові потреби щодо засобів [озброєння]", - сказала вона, коли анонсувала подію.

Зустріч відбулась після того, як Росія здійснила одну з наймасштабніших ракетних атак по Україні, зокрема, частково уразила Київську ГЕС.

"Союзники НАТО надали суттєву підтримку протиповітряній обороні України, і вони віддані подальшому зміцненню оборони України", – зазначила речниця НАТО.

Також 28 серпня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба під час прямого ефіру з главою МЗС Польщі Радославом Сікорським, заявив, що найбільша проблема, з якою стикається Київ у боротьбі проти Росії, полягає в тому, що союзники не можуть схвалити нову політику підтримки України, бо побоюються ескалації.

"З початку широкомасштабного вторгнення найбільша проблема, з якою зіткнулася Україна, це домінування концепції ескалації в процесах ухвалення рішень серед наших партнерів", — сказав Кулеба.

Міністр додав, що війни завжди пов’язані з великою кількістю грошей, зброї, ресурсів, але справжні проблеми, за його словами, у головах.

"Більшість наших партнерів бояться обговорювати майбутнє Росії... Це те, що дуже засмучує, бо якщо ми не говоримо про майбутнє джерела загрози, то ми не можемо будувати стратегію", - сказав він.

Раніше глава МЗС Росії Лавров попередив про нібито ризики Третьої світової війни, якщо Захід дозволить Києву завдавати ударів вглиб Росії.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG