Спеціальні потреби

Гертлінг: США можуть знизити стандарти для ударів американською зброєю по "конкретних військових цілях" в Росії


Пожежа в магазині господарських товарів, після російських обстрілів. Фото від 25 травня 2024 року. Харків
Пожежа в магазині господарських товарів, після російських обстрілів. Фото від 25 травня 2024 року. Харків

Удари Росії по цивільних об'єктах і зокрема смертоносний обстріл Росією торговельного центру "Епіцентр" в Харкові, що відбувся в суботу, підштовхують США до того, щоб знизити стандарти для застосування американської зброї проти цілей на території Росії, вважає колишній командувач Сухопутних сил США в Європі Марк Гертлінг.

Про це він сказав в інтерв'ю CNN в понеділок. З огляду на удари Росії по цивільних, "ми, можливо, побачимо зниження стандартів для застосування цієї зброї поти конкретних російських цілей", припускає експерт, коментуючи удари Росії по харківському "Епіцентру".

"Всередині адміністрації Байдена тривають значні дискусії" щодо того, чи має Україна застосовувати американську зброю для ударів по території Росії, каже Гертлінг і зауважує, що існують потужні політичні та військові аргументи, щоб цього не робити. Зокрема, дозволивши Україні застосовувати американську зброю по цілях в Росії, США мають бути готовими відповісти на потужну кампанію російського президента Путіна, який стане активно стверджувати, що США нападають на Росію буцімто з використанням "українських проксі сил", каже аналітик.

В інтерв'ю Голосу Америки речник Держдепартаменту США Метью Міллер заперечив існування розбіжностей в позиціях щодо атак по території Росії зброєю США між Пентагоном, Держдепом та Білим домом. “Коли йдеться про використання зброї наданої США – ми не робимо можливими удари на території Росії”, – говорить Міллер.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг вважає, що Україна має право застосовувати надану зброю по цілях на російській території. Відповідаючи на питання преси в понеділок Столтенберг зауважив, що Росія проводить агресію, а українці мають право захищатися відповідно до Статуту ООН та інших міжнародних законів.

“Коли ми передаємо зброю Україні, то вона вже не наша - це українська зброя”, - сказав генеральний секретар, наголосивши, що альянс не вважає себе учасником війни, а лише допомагає Україні оборонятися.

На те, що Стаття 51 Статуту ООН дає право на самооборону звернув увагу і колишній посол США в Росії Майкл Макфол. "Якщо російські військові базовані в Росії нападають на мешканців Харкова, ті мають право відбиватись", - твітує експерт.

Ставрідіс: ситуація для справжніх перемовин може скластись наприкінці 2024 - початку 2025 року

Коментуючи ситуацію на полі бою, Гертлінг вказує, що ситуація складна, але Україна докладає зусиль із мобілізації, а також чекає на відновлення поставок.

А от адмірал США у відставці Джеймс Ставрідіс не передбачає значних зрушень в ситуації на полі бою влітку. Ставрідіс прогнозує що влітку "сили будуть статичними, не буде великих здобутків тієї чи іншої сторони".

В коментарі MSNBC в неділю Ставрідіс висловив сподівання, що наприкінці цього чи на початку наступного року може з'явитись справжня можливість для перемовин, але лише за умови якщо підтримка Заходу залишиться, а Росія продовжить втрачати величезну кількість військових.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

Пет Райдер: Майбутнє України - в НАТО. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:21 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG