Спеціальні потреби

Шольц: Путін має усвідомити, що не буде воєнної перемоги і продиктованого миру


Президент України Володимир Зеленський і канцлер Німеччини Олаф Шольц на пресконференції під час конференції з відновлення України в Берліні, Німеччина, у вівторок, 11 червня 2024 р. (Фото: AP Photo/Ebrahim Noroozi)
Президент України Володимир Зеленський і канцлер Німеччини Олаф Шольц на пресконференції під час конференції з відновлення України в Берліні, Німеччина, у вівторок, 11 червня 2024 р. (Фото: AP Photo/Ebrahim Noroozi)

Москва буде змушена шукати справжнього миру, якщо обмежити здатність Росії “тероризувати сусідів”, зокрема за допомогою ударів з повітря. Про це заявив президент України Володимир Зеленський, під час спільної пресконференції з канцлером Німеччини Олафом Шольцом у вівторок.

Зеленський подякував Німеччині за допомогу в протиповітряному захисті. “Німеччина вже врятувала тисячі й тисячі життів українців, врятувала від російського терору”, - сказав Зеленський, дякуючи Шольцу за оголошення про відправлення в Україну третьої системи протиповітряної оборони Patriot та додаткової системи IRIS-T й боєприпасів до них.

Шольц закликав російського президента Путіна припинити війну і вивести війська з України.

"Сила і твердість принципів. Це передумови для того, щоб Путін усвідомив, що не буде воєнної перемоги і продиктованого миру. Він повинен припинити свою жорстоку кампанію і вивести свої війська", - заявив Шольц.

Шольц висловив сподівання, що саміт щодо миру в Україні, запланований на 15-16 червня, може відкрити шлях до мирного процесу, до якого зрештою буде залучена Росія та її президент Володимир Путін. Путін поки не показує готовність припинити жорстоку кампанію та вивести війська, "але, ймовірно, можна знайти спосіб розпочати процес, у якому Росія у майбутньому також сяде за стіл переговорів, коли настане відповідний час".

Зеленський також додав, що сам факт проведення швейцарського саміту вже є суттєвим результатом, з огляду на складність для України підтримувати “союзництво держав-партнерів і не партнерів” на тлі довготривалої війни та зусиль Росії нав’язати своє бачення закінчення війни в Україні, яке б полягало у підкоренні України.

Втім, швейцарська конференція не означає “мир і закінчення війни” за його словами, а радше є першим кроком шляху, який Україна повинна пройти.

Зеленський також звернув увагу на важливість для України утримувати ініціативу у мирному процесі, й не віддавати її іншим країнам, що було б несправедливо, на його погляд. Втім, він також наголосив на відкритості України й готовності чути партнерів, адже лише так можна об’єднати велику коаліцію, вважає він.

Європейські вибори принесли чіткі результати. Переважна більшість громадян підтримують партії, які також погоджуються з тим, що Україну потрібно підтримувати
Олаф Шольц

Президент України погодився з думкою, що наразі настав момент, коли партнери України мають надати Україні усю необхідну зброю та зняти всі обмеження щодо її застосування з метою сприяти вигнанню українцями російських військ з території країни.

Що стосується мобілізації в Україні, “якщо ми хочемо зберегти нашу державу, то треба її відстояти”, зазначив Зеленський, коментуючи необхідність залучення українців до війська й неоднозначне ставлення суспільства до цього процесу.

Наостанок, коментуючи вибори до Європейського парламенту, які відбулися минулого тижня, і де його власна партія показала відносно слабкі результати, канцлер Шольц заявив, що виборці продемонстрували чітку підтримку партіям, які підтримують Україну.

“Європейські вибори принесли чіткі результати. Переважна більшість громадян підтримують партії, які також погоджуються з тим, що Україну потрібно підтримувати”, — сказав Шольц.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG