Спеціальні потреби

Шольц перед зустріччю з Зеленським у Нью-Йорку підтвердив опозицію до ударів західною зброєю вглиб Росії


Канцлер Німеччини Олаф Шольц (праворуч) і президент України Володимир Зеленський під час конференції з відновлення України в Берліні, 11 червня 2024 р. (Архівне фото: REUTERS/Nadja Wohlleben)
Канцлер Німеччини Олаф Шольц (праворуч) і президент України Володимир Зеленський під час конференції з відновлення України в Берліні, 11 червня 2024 р. (Архівне фото: REUTERS/Nadja Wohlleben)

Президент України Володимир Зеленський та канцлер Німеччини Олаф Шольц зустрілися 23 вересня на полях щорічної зустрічі Генеральної асамблеї ООН в Нью-Йорку, яку цими днями відвідують глави багатьох країн світу.

Український та німецький лідери не зробили спільних публічних заяв за результатами своєї зустрічі. Однак за повідомленням журналістки німецького видання Welt Штефані Больцен, Шольц перед зустріччю з українським президентом ще раз наголосив на своїй неготовності зняти обмеження для України завдавати ударів західною зброєю вглиб Росії.

“Незадовго до зустрічі з президентом України Зеленським канцлер Шольц експромтом наголошує у заяві для преси: “Німеччина не підтримає зняття обмежень щодо (ракет) великої дальності. Це було б несумісним з моїм особистим переконанням”, - процитувала Шольца Больцен у дописі в мережі Х.

Кореспондент німецької мережі ZDF Андреас Кінаст також підтвердив, що на питання щодо далекобійної зброї для України, яка може вражати цілі далеко за лінією фронту, Шольц виключив таку можливість.

На запитання журналістки Української служби Голосу Америки Ірини Соломко на виході з зустрічі обидва лідери не відповіли.

Український президент прибув до США, маючи за мету представити свій “план перемоги” чинному президенту Джо Байдену, кандидатам у президенти від Республіканської та Демократичної партій Дональду Трампу й Камалі Гарріс відповідно, а також ширшому колу ключових американських та західних лідерів.

Метою Зеленського також є спробувати переконати західних посадовців, у першу чергу, президента Байдена, дозволити Україні використовувати західну зброю для ударів вглиб Росії.

Своєю чергою Шольц розпочинає візит до США після того, як його Соціал-демократична партія Німеччини (СДПН) з мінімальним відривом перемогла ультраправих на регіональних виборах у східній землі Бранденбург 22 вересня, повідомляє агентство Reuters.

СДПН перебувала при владі у Бранденбурзі від часу об’єднання Німеччини у 1990 році. Виборчий округ самого Шольца розташований у цій землі.

СДПН отримала 30,9% голосів, за попередніми офіційними результатами, тим часом як ультраправа партія “Альтернатива для Німеччини” (AfD за німецькою абревіатурою) набрала 29,2%, хоч партія лідирувала в опитуваннях протягом останніх двох років у цьому регіоні, а також поступово покращує свої позиції останніми роками по всій Німеччині.

Серед тем, які лягли в основу кампанії AfD, стали занепокоєння щодо кризи вартості життя, нелегальної імміграції та можливої ескалації війни в Україні через постачання німецької зброї до Києва.

На цьому політичному та економічному тлі, Шольц, як зазначає Reuters, є найменш популярним канцлером Німеччини в історії, який вимушений балансувати між необхідністю подальшої підтримки України у протистоянні російській агресії, що несе загрозу всій Європі, й вимогами політичної доцільності з метою утриматися при владі.

Як повідомляв днями Голос Америки, Німеччина планує ухвалити збільшення військової допомоги Україні цього року на 397 мільйонів євро, з огляду на погіршення ситуації на фронті.

“Зважаючи на постійне погіршення військової ситуації в Україні, існує серйозний ризик того, що Україна без істотно посиленої матеріальної підтримки може зазнати поразки у своїй оборонній кампанії”, – йдеться у листі Міністерства фінансів, адресованому бюджетному комітету нижньої палати німецького парламенту.

Німеччина є другим після США донором військової допомоги Україні за загальними обсягами. Загалом у 2024 році Берлін вже оголосив про виділення Києву близько 7,5 мільярдів євро допомоги.

Водночас Німеччина планує скоротити свій бюджет допомоги Україні у 2025 році приблизно до 4 мільярдів євро. Такі заходи зумовлені вимогою заощадити кошти державного бюджету, а також вищезгаданими політичними мотивами, зокрема зростанням підтримки як крайньоправих, так і крайньолівих партій, дружніх до Росії.

Втім німецький уряд продовжує наполягати на тому, що він “повністю відданий” підтримці України “стільки, скільки це необхідно”, й попри заплановані на наступний рік скорочення німецької військової допомоги Україні.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG