Спеціальні потреби

З'їзд Демократичної партії: хто створив незабутні враження за чотири дні


Віцепрезидентка США та кандидатка у президенти від Демократичної партії 2024 року Камала Гарріс вітає делегатів Національного з’їзду Демократичної партії (DNC) в Об’єднаному центрі в Чикаго, штат Іллінойс, 22 серпня 2024 року.
Віцепрезидентка США та кандидатка у президенти від Демократичної партії 2024 року Камала Гарріс вітає делегатів Національного з’їзду Демократичної партії (DNC) в Об’єднаному центрі в Чикаго, штат Іллінойс, 22 серпня 2024 року.

У четвер був великий вечір віцепрезидентки США Камали Гарріс, але вона була не єдиною американською демократкою, яка досягла чималого успіху протягом тижня бурхливих промов, епізодичних виступів знаменитостей і висловлювань надії та радості.

Ось деякі висновки з Національного з’їзду Демократичної партії в Чикаго:

Зірковий з'їзд

Опра Вінфрі привернула увагу цілого шоу, закликаючи виборців «вибирати радість», а Стіві Вандер підняв конвенцію, як традиційно називається з'їзд, на вищий рівень.

Джон Ледженд запалив Юнайтед-центр, вшанувавши Принса, а комічна актриса Мінді Калінг поділилася історіями кулінарних уроків від віцепрезидентки.

І була комедія з серйозним посланням від зірки Saturday Night Live Кенана Томпсона, який приніс на сцену гігантську книгу, щоб представити пов’язану з Трампом програму урядування –радикального "Проєкту 2025". Трамп відмежувався від цього консервативного проєкту, але демократи не вважають, що він був щирий.

Були гарячкові припущення про можливу появу світової суперзірки Бейонсе, але вони не виправдалися.

Сімейна справа

На найбільшій сцені своєї кар’єри політичні лідери часто звертають увагу на яскраві сімейні моменти, які, якщо вважати справжніми, можуть олюднити їх і зробити їх близькими до виборців.

17-річний син губернатора Міннесоти Тіма Волза, Ґас, зворушив націю, проливаючи сльози радості, вказуючи на свого батька, коли той приймав кандидатуру віцепрезидента, і схлипував: «Це мій тато!»

Другий джентльмен, чоловік Камали Гарріс, Даґ Емхофф залишив ще один незгладимий спогад, називаючи Гарріс «моя друууужина», коли він розповідав смішну і милу історію їхнього роману.

А донька президента Джо Байдена Ешлі була яскравою подією вечора відкриття, віддаючи данину поваги «татові надзвичайної дівчинки».

Обами запалювали

Барак і Мішель Обама – незаперечна владна пара Демократичної політики – гуляли, наче це був 2008 рік, коли на другий день вони надали з’їзду зіркової яскравості.

44-й президент отримав насмішив публіку того вечора, коли він насміхався з Дональда Трампа через «одержимість республіканця розмірами натовпу».

Але його потіснила колишня перша леді – безсумнівно найпопулярніша демократка країни – яка говорила про «заразливу силу надії» у найпривітнішій промові тижня.

На вечірці були і інші світила, включно з колишнім президентом Біллом Клінтоном, чия хрипка промова тривала більш ніж удвічі більше відведеного часу, але включала кілька незабутніх рядків, що зірвали аплодисменти.

Газа нагадала про себе

У Чикаго відбулися протести проти того, як адміністрація ставиться до війни між Ізраїлем і ХАМАСом, і зокрема через рішення не дозволити палестинському американцю виступати з головної сцени.

Найбільший протест у четвер включав кілька тисяч демонстрантів, але все одно він був набагато меншим, ніж демонстрації, які передбачали організатори. Вони не стали тією ложкою дьогтю, якої побоювалися демократи.

Протести були здебільшого мирними, хоча кількох демонстрантів було заарештовано, коли вони прорвали безпековий периметр на початку тижня навколо United Center, де проходила основна програма.

Хоча активісти були в основному пропалестинськими, до них приєдналися інші, які виступали проти різноманітних прогресивних ідей, від репродуктивних прав до соціального забезпечення мігрантів.

До побачення, Байдене

Президент Джо Байден виголосив емоційну програмну промову, відкриваючи конференцію, на якій він ще кілька тижнів тому мав бути головним.

Байден вийшов на сцену, витерши очі, і довго розповідав про свої досягнення, водночас наводячи аргументи на користь Гарріс.

В оточенні першої леді Джилл Байден і Гарріса, останній уклін ветерана-демократа нарешті ознаменував передачу факела від політика, який був в центрі уваги громадськості більше півстоліття.

«Демократія перемогла. Демократія досягла результатів. І тепер демократію необхідно зберегти», — заявив він, що викликало одну з багатьох довгих овацій захопленої аудиторії.

Розсилка

Відео - найголовніше

Польща підтримує Україну в ударах вглиб Росії. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:08:32 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG