Спеціальні потреби

Остін відкрив 20-й "Рамштайн": "Вільний світ не дасть Україні зазнати краху"


Міністр оборони ФРН Борис Пісторіус, голова Об’єднаного комітету начальників штабів США Чарльз Браун, міністр оборони США Ллойд Остін та міністр оборони України Рустем Умєров на засіданні Контактної групи з питань оборони України, Рамштайн, 19 березня 2024. Daniel ROLAND/AFP
Міністр оборони ФРН Борис Пісторіус, голова Об’єднаного комітету начальників штабів США Чарльз Браун, міністр оборони США Ллойд Остін та міністр оборони України Рустем Умєров на засіданні Контактної групи з питань оборони України, Рамштайн, 19 березня 2024. Daniel ROLAND/AFP

Сполучені Штати та вільний світ не відступлять від підтримки України в її обороні від російської агресії. Про це заявив міністр оборони США Ллойд Остін, відкриваючи двадцяту зустріч Контактної групи з питань безпекової допомоги Україні на американській авіабазі Рамштайн у Німеччині.

Глава Пентагону відзначив: "Зараз українські війська стикаються з важкими умовами та важкими боями, а мирне населення України потерпає від постійного шквалу російських ракет та іранських безпілотників. Але Україна не відступить, як і Сполучені Штати".

"Наше сьогоднішнє послання чітке: Сполучені Штати не дозволять Україні зазнати краху. Ця коаліція не дозволить Україні зазнати краху, вільний світ не дасть Україні зазнати краху", - сказав Остін.

Він нагадав про оголошені нещодавно нові пакети допомоги Києву від США, Німеччини, Данії, Швеції, Франції, а також про зусилля країн знайти кошти для чеської ініціативи з придбання 800 тисяч артилерійських снарядів. Міністр оборони США підкреслив, що це - не лише інвестиції у військову міць України, а й "у нашу спільну безпеку, у європейську безпеку, у глобальну безпеку".

"Ми всі будемо у меншій безпеці, якщо Путін отримає своє. І ми всі будемо у меншій безпеці у беззаконному, насильницькому світі, де диктатори можуть перекреслювати кордони силою, стирати країни з карти світу і відбудовувати свої старі імперії. Тож боротьба України залишається однією із величних справ нашого часу, а українці не можуть гаяти часу - і ми також", - додав Остін.

"Не обманюймо себе. Путін не зупиниться в Україні. Але, як сказав президент Байден, Україна може зупинити Путіна - якщо ми підтримаємо Україну та надамо зброю, необхідну їй для захисту. На кону виживання України й на кону вся наша безпека. Тож ми продовжуватимемо разом протистояти завойовницькій кампанії Путіна, і ми продовжуватимемо зберігати віру в народ України", - підсумував Остін.

Пріоритети засідання

Українську делегацію очолює міністр оборони Рустем Умєров. Як повідомляло напередодні українське оборонне відомство, "пріоритетами на цьому засіданні для України є надання систем ППО та ракет до них, ракети дальнього радіуса дії". Також "постійним пунктом обговорення лишаються артилерійські снаряди, особливо калібру 155 мм, сучасні системи РЕБ та РЕР, бронетехніка".

Міністерство оборони Німеччини перед зустріччю твітувало, що "основна увага буде зосереджена на доставленні вкрай необхідних боєприпасів для України та координації можливостей коаліції для зміцнення українських військ".

Водночас глава оборонного відомства ФРН Борис Пісторіус перед засіданням Контактної групи анонсував новий пакет військової допомоги для Києва. "Прогрес у напрямку боєприпасів є. З одного боку, завдяки чеській ініціативі, але ми також зможемо оголосити ще один пакет тут сьогодні. Отже, справа просувається інколи маленькими, інколи більшими кроками, але головне – це постійне постачання боєприпасів", – цитує Пісторіуса Радіо Свобода.

На запитання про прогрес щодо далекобійних ракет Taurus, міністр зауважив, що про це "новин немає".

Тим часом міністр оборони Естонії Ханно Певкур наголосив, що його країна має "різні варіанти щодо відправлення більшої кількості боєприпасів до України".

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

Грузини готуються до вирішальних виборів. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:11 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG