Спеціальні потреби

"Ми підтримуємо політику відкритих дверей НАТО". Держдеп про заяву Зеленського щодо вступу України 


Ведант Патель, перший заступник речника Держдепартаменту США, під час брифінгу із журналістами.
Ведант Патель, перший заступник речника Держдепартаменту США, під час брифінгу із журналістами.
"Я навіть не хочу виправдовувати це, використовуючи слово "дратувати". У нас немає проблем з притягненням Росії до відповідальності"
Ведант Пател, перший заступник речника Деждепу США

Вашингтон вважає, що потрібно створити “міст”, який гарантуватиме членство України в НАТО. Про це заявив перший заступник речника Держдепартаменту Ведант Пател, під час пресбрифінгу в понеділок, 1 липня. Так він прокоментував інтерв’ю президента України Володимира Зеленського виданню The Philadelphia Inquirer, в якому він сказав, що “США сьогодні не бачать Україну в НАТО, тому що бояться роздратувати Путіна”.

На питання журналістів, чи зрештою хочуть США бачити Україну в НАТО, і чи дійсно існує страх зі сторони Вашингтона "роздратувати Путіна" розширенням альянсу, Ведан Пател сказав, що адміністрація Байдена вважають важливим створення процесу, який гарантував би членство в НАТО.

"Ви вже бачили, як державний секретар та Президент США заявляли, що ми віримо, що важливо створити міст, який гарантуватиме членство України в НАТО…І ми вже давно говорили, що підтримуємо та заохочуємо політику відкритих дверей НАТО", - сказав Пател.

Представник Держдепу також наголосив, що важливу роль у створенні такого "мосту" до членства України в НАТО має відіграти двостороння безпекова угода на 10 років, укладена між Україною та США під час саміту миру, який пройшов у Швейцарії 15-16-го червня.

"Лише два тижні тому президент Байден підписав з президентом Зеленським двосторонню безпекову угоду, яка підкреслює та запевняє нашу відданість народу України. Бо ми віримо, що такого роду зобов’язання мають вирішальне значення для гарантування безпеки України - демократичної, економічної та оборонної…Звичайно, укладена двостороння безпекова угода не є заміною цьому "мосту". Але це один із пунктів, які ми розглядаємо як частину того "мосту", який гарантуватиме, що колись Україна зможе приєднатися до НАТО", - сказав перший заступник речника Держдепартаменту США.

Пател підкреслив, що США не мають "проблем з притягненням Росії до відповідальності".

"Звичайно, я не можу говорити від імені українців, але дозвольте мені просто сказати, що у нас немає проблем з притягненням Росії до відповідальності. Я навіть не хочу виправдовувати це, використовуючи слово "дратувати". У нас немає проблем з притягненням Росії до відповідальності", - заявив представник прес-служби Держдепу США.

У цьому контексті Пател перерахував, як саме США притягають Росію до відповідальності за її злочини в Україні:

"Протягом усього цього конфлікту, після їхнього жорстокого вторгнення в Україну, ми зробили низку кроків, від санкцій щодо експортного контролю до інших форм притягнення РФ до відповідальності. Окрім цього, ми також запропонували дуже велику підтримку нашим українським партнерам, коли йдеться про безпекову допомогу, економічну та гуманітарну".

Під час брифінгу речник не підтвердив і не спростував заяву держсекретаря Блінкена під час його виступу в інституті Брукінгса, що на саміті НАТО слід очікувати оголошення нової економічної підтримки для України. Коментуючи це питання, Пател закликав журналістів "уважно стежити за самітом НАТО наступного тижня".

Раніше Голос Америки повідомляв, що Польща планує підписати двосторонню безпекову угоду з Україною до саміту НАТО у Вашингтоні 9-11 липня. Про це заявив польський прем'єр Дональд Туск.

Дивіться також: Держдеп: Активи РФ можуть стати основним фінансування для України у 2025 року

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

Пет Райдер: Майбутнє України - в НАТО. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:21 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG