Спеціальні потреби

Економіст Аслунд: Звільнення глави "Укренерго" Кудрицького - "чорна пляма" для Зеленського серед міжнародних партнерів (ОНОВЛЕНО)


Очільник "Укренерго" Володимир Кудрицький, архівне фото
Очільник "Укренерго" Володимир Кудрицький, архівне фото

(Стаття оновлена, додано позицію Міністерства енергетики).

Звільнення гендиректора "Укренерго" Володимира Кудрицького викликало критику низки міжнародних оглядачів.

3 вересня Кудрицький на своїй сторінці у мережі Фейсбук написав, що його звільнили більшістю голосів під час засідання наглядової ради компанії. Тимчасовим в.о. голови правління призначений член правління Олексій Брехт.

Кудрицький не уточнив причину, але зазначив, що його звільнення не має стосунку до захищеності підстанцій “Укренерго”.

“Я представив членам Наглядової ради детальний звіт щодо кожного об’єкту. І до нього у членів НР жодних запитань не було.”

У своєму повідомленні Кудрицький наголосив на важливості призначення у наглядову раду всіх незалежних її членів, що має стати запорукою того, щоб “Укренерго” не втратило підтримку західних партнерів для відновлення енергосистем. Під час голосування за відставку Наглядова рада мала шістьох членів – трьох незалежних й трьох представників держави, а ще одне місце залишалося вакантним.

Вже після голосування за звільнення Кудрицького два незалежні члени наглядової ради “Укренерго” оголосили про дострокове припинення своїх повноважень – голова НР Даніель Доббені та член НР Педер Андреасен.

“Ми вважаємо, що рішення про дострокове звільнення керівника Укренерго є політично вмотивованим і, за результатами представленого звіту, для цього не має жодних обґрунтованих підстав”, – мовиться у заяві, яку опублікувала пресслужба компанії.

Доббені та Андрефсен заявили, що відчували політичний тиск у компанії та були свідками "постійних спроб в обхід конкурсу призначити в правління компанії людей, професійні якості яких викликали сумніви”, а також заявили про тиск на співробітників “Укренерго” з боку правоохоронних органів.

Ще перед повідомленням про відставку Кудрицького 1-го вересня посолка ЄС в Україні Катаріна Матернова та регіональні керівники Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) і Міжнародної фінансової корпорації (IFC) надіслали листа в Офіс президента України, прем'єр-міністру та міністру енергетики з проханням не ухвалювати будь-яких управлінських рішень щодо НЕК "Укренерго" до остаточного формування наглядової ради компанії.

Щодо можливості звільнення Кудрицького вони заявили, що "така подія може поставити під загрозу нашу колективну здатність підтримувати "Укренерго” та інші пріоритетні заходи життєво важливої енергетичної безпеки України".

У міністерстві енергетики України заявили, що рішення було прийнято незалежною радою компанії, а звинувачення є “частиною кампанії з дискредитації” міністерства, пише видання Financial Times. На час написання цього матеріалу інших повідомлень від уряду щодо відставки голови “Укренерго” не було.

Вашингтонський аналітик Андерс Аслунд, який є також дослідником "Форуму вільного світу" у Стокгольмі та професором Джорджтаунського університету, а з 2018 по 2020 роки входив до правління "Укрзалізниці", в коментарі Голосу Америки заявив, що Кудрицького звільнили всупереч правилам корпоративного управління, прийнятим на Заході.

На переконання експерта це було зроблено через нерозуміння президентом України Володимиром Зеленським принципів корпоративного управління.

"Це велика чорна пляма для самого Зеленського, тому що він знову і знову показує, що не розуміє корпоративного управління", - каже аналітик.

В інтерв’ю Аслунд зазначив, що міжнародні організації, такі як МВФ, ЄБРР, Світовий Банк, борються за запровадження в українських державних компаніях принципів корпоративного управління, які містять функціонування незалежних наглядових рад, що зустрічається зі спротивом з боку президента та керівника його Офісу.

Аслунд з 2018 до 2020 років був членом правління "Укрзалізниці". Він згадує, що 4 роки тому також змушений був достроково припинити свої повноваження.

"Я пішов із Ради правління "Укрзалізниці" зі схожих причин, тоді були всілякі політичні втручання, і ми не мали правового захисту,” – розповів Аслунд.

Аналітик нагадує, що лише за перші два роки президентства Зеленського, в Україні було "сім міністрів енергетики, п'ять міністрів економіки, три міністри фінансів".

Низка міжнародних ЗМІ, зокрема Bloomberg та Associated France Press у своїх публікаціях називають Кудрицького менеджером, який має довіру серед міжнародних партнерів.

"Це створює невизначеність для ринку" - Сабадус

Аслунд каже, що відставка не вплине на міжнародну співпрацю з партнерами зараз, але брак корпоративного управління є перешкодою для членства в ЄС.

Доббені та Андрефсен заявили, що ця відставка може позначитися на подальшій співпраці "Укренерго" з операторами-членами ENTSO-E, європейської мережі операторів системи передачі електроенергії, що об'єднує 43 оператори у 39 країнах.

А експертка британської Незалежної служби дослідження сировинних ринків (ICIS) Аура Сабадус наголошує - скандал навколо відставки у головній енергетичній компанії, коли на її об'єкти здійснюються безперервні російські напади, створює невизначену ситуацію.

"Відхід [посадовців] відбувається в той час, коли на Україну чекає найважча зима, оскільки Росія знищила більшу частину їх потужностей з генерування та передавання енергії", – написала

На її думку, зміни в керівництві "Укренерго" можуть вплинути на сертифікацію компанії як незалежного оператора мережі, а також можуть позначитись на подальшому фінансуванні української енергетики.

"Джерела на ринку, опитані центром ICIS, висловили занепокоєння щодо здатності України залучати кошти для ремонту та захисту інфраструктури, а також щоб зберегти сертифікацію "Укренерго" як незалежного оператора мережі після останніх подій в Укренерго", – заявила британська експертка.

В статті про звільнення Кудрицького New York Times припускає, що це звільнення "розпалило потенційно значу політичну боротьбу за сектор енергетики, який був однією із основних цілей для російських атак в минулі роки".

В українському Центрі протидії корупції заявили, що відставки в "Укренерго" – "це дуже негативна подія як для енергетичної безпеки України, так і для реформи корпоративного управління в державних компаніях".

  • 16x9 Image

    Ірина Матвійчук

    Журналістка, репортерка, редакторка вебсайту. Цікавлюсь соціальними темами та історією. Для потенційних сюжетів завжди шукаю захопливі історії про українців у США, маловідомі сторінки історії, про неймовірні долі людей та бізнесів. Приєдналася до команди Української служби Голосу Америки у 2014 році. Перед тим працювала в журналі National Geographic та на "Радіо Свобода". Люблю читати книжки, створила у США книжковий клуб Books-R-Us Ukrainian. Із задоволенням подорожую в країни/регіони, які є непопулярними для туристів. Одружена, маю доньку.  

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG