Гейґел та Керрі можуть круто повернути зовнішню та військову політику США

Your browser doesn’t support HTML5

Зовнішня політика США може круто змінитись

Вперше в історії США на чолі одразу двох американських міністерств можуть стати ветерани війни у В’єтнамі. Сенат вже затвердив Джона Керрі на посаді державного секретаря, а незабаром те саме, ймовірно, чекає на Чака Гейґела. Спостерігачі зазначають, те, що зовнішньо політичне та військове відомство США очолять люди, які на власній шкурі відчули жахи війни може бути як позитивним так і негативним фактором. Керрі та Гейґел – однозначно не прихильники використання сили. Їх ліберальні погляди збігаються із філософією президента Обами, і це, гіпотетично, може привести до однобокості поглядів американського уряду на ситуацію у світі та відсутності корисної дискусій всередині владної команди Обами.
Ларі Варр ветеран війни у В’єтнамі. У Вашингтоні біля меморіалу загиблим воїнам він пригадує друзів, які полягли у тій війні. Варр провів рік у В’єтнамі: спочатку зі зброєю у руках, потім у військовому полоні.

В той самий час Чак Гейґел, якого Обама бачить міністром Оборони був командиром загону піхотинців, а нинішній голова Держдепу США був лейтенантом ВМФ.

Чимало ветеранів війни у В’єтнамі вважають, що у тій війні не було необхідності. Варр каже, той досвід буде впливати на політичні рішення Керрі та Гейґела.

Критики вказують, що погляди висуванців президента дублюють бачення президента Обами, а значить всередині президентської команди не буде дискусії, без якої годі очікувати ефективної роботи
"Це великий урок на все життя. Ціна помилки на війні найвища, але правильні рішення - рятують життя", - говорить Варр.

Колишні ветерани очікують, що Керрі та Гейґел будуть обережно ставитись до питань війни та миру.

Натомість критики вказують, що погляди висуванців президента дублюють бачення президента Обами, а значить всередині президентської команди не буде дискусії, без якої годі очікувати ефективної роботи.

"Мене непокоять однодумці, які рішуче крокують вперед, не розуміючи, що їх світогляд відсікає частину реальності, вони не помічають те, що йому не відповідає", - говорить Джеймс Карафано з Heritage Foundation.

Натомість аналітик Ентоні Кордесман, який працював у Міноборони США, каже – погляди Керрі та Гейґела сформовані не війною у В’єтнамі, а конфліктами на Балканах, в Іраку та Афганістані.

"Жодної філософської миролюбності не буде. Буде холодний військовий аналіз ризиків. На це здатен і президент, і Керрі, і Гейґел", - зауважує аналітик.

Вже незабаром ми знатимемо, який з прогнозів був вірним.