Керрі ще розраховує на здоровий глузд Асада, а Путін боїться "гіршого"

Your browser doesn’t support HTML5

Миру у Сирії присвятять конференцію

Державний секретар США Джон Керрі у вівторок заявив, що очікує вже у червні проведення мирної конференції з питань врегулювання сирійського конфлікту. Втім, питання наразі полягає в тому, чи зможе Росія врегулювати розбіжності у поглядах на це питання із Західними країнами, і дійти консенсусу в тому, як допомогти покінчити з конфліктом.
Прибувши у вівторок у Стокгольм, Держсекретар США Джон Керрі заявив, що міжнародні спільноті вдолося досягти значного прогресу щодо проведення у червні мирної конференції в питанні сирійського конфлікту.

"Ми продовжуватимемо спільну роботу у цьому напрямку, зустрічі проводяться щодня. Ми впевнені, що врегулювати сирійське питання можна лише шляхом мирних домовленостей", - говорить Держсекретар США.

У Сирії дійшло до людожерства. ФОТО

У вівторок уряд Сирії заявив, що перед тим, як сісти за стіл переговорів, йому треба мати більше деталей. Втім, він не почне переговори, якщо це загрожуватиме суверенітету країни. Керрі висловив переконання, що сирійський уряд таки пришле представників на переговори, і попередив аль-Ассада про негативні наслідки у разі неспроможності цього зробити.

"Якщо президент Башар аль-Ассад знову допуститься помилки, як це сталося два роки тому, коли він прорахувався щодо майбутнього своєї країни, то опозиція отримає додаткову підтримку", - розмірковує Керрі.

Наразі США призупинили поставки зброї опозиційним силам. Втім, такі союзники як Британія та Франція, вимагають скасувати ембарго Євросоюзу на продаж зброї. А прем"єр-міністр Туречини, який відвідуватиме цього тижня США, як очікується тиснутиме на Вашингтон щоби той допоміг озброїти повстанців.
Головна опозиційна коаліція Сирії повинна зустрітися у Стамбулі 23 травня, щоби визначитися зі своїми основними позиціями. Присутність ісламістських бойовиків ще більше ускладнюють переговорний процес
Тим часом президент Росії Володимир Путін, приймаючи у вівторок прем"єра Ізраїлю Беньяміна Нетаньягу застеріг від будь-яких дій, які за його словами можуть "ускладнити ситуацію". Минулого тижня ізраїльські військові літаки атакували окремі позиції на території Сирії кажучи, що намагалися завадити переправці зброї з Ірану до рук ліванського войовничого угруповання Гезбола. Ізраїль висловив стурбованість тим, що Росія готова продати сирійському уряду систему протиракетної оборони. І у разі проведення мирної конференції наразі невідомо, чи зможе Росія згладити розбіжності із західним світом, кажуть експерти.

"США хочуть щоби Ассад пішов з посади. Але незрозуміло, чи цього ж хоче Росія чи навпаки, щоби він залишився", - говорить Ендрю Теблер з Інституту близькосхідної політики у Вашингтоні.

Втім, каже Таблер, уряд Сирії може отримати певні вигоди, якщо приїде на мирні переговори.

"Думаю, якщо Ассад сяде за стіл переговорів і запропонує щось цікаве опозиції, то він міг би розколоти її. І тоді одна зі сторін опозиції могла б прийти до Ассада сама на переговори", - каже експерт.

Головна опозиційна коаліція Сирії повинна зустрітися у Стамбулі 23 травня, щоби визначитися зі своїми основними позиціями. Аналітики кажуть, що розкол опозиції і присутність там ісламістських бойовиків ще більше ускладнюють переговорний процес. Тим часом у Сирії кривавий конфлікт триває. На цьому відео видно, як у понеділок був збитий урядовий гелікоптер.