Яценюк сподівається, що Європа допоможе з Київрадою

Your browser doesn’t support HTML5

Яценюк хоче щоб Європа допомогла з Київрадою

Українська опозиція не змогла у середу заблокувати роботу Київради, яку вважає нелегітимною. Її засідання відбулося під охороною посилених загонів міліції і супроводжувалося сутичками. Лідери опозиції вирішили відмовитися від подальшого блокування і звернулася за допомогою до європейських інституцій. Євросоюз, у сьогоднішній політичній кризі навколо Київради, як вважає опозиція, може вплинути на українську владу і переконати її оголосити вибори до місцевих органів самоуправління в столиці та обласних центрах.

Your browser doesn’t support HTML5

Яценюк домовився з Маккейном тиснути на Януковича

Бійки міліції з народними депутатами, сльозогінний газ, димові шашки, сотні бійців Беркуту в повній амуніції. Саме на такому тлі проходять останні засідання Київради. Опозиція каже, що термін її повноважень закінчився - і вимагає перевиборів. Влада, заручившись ухвалами судів, не бажає йти на поступки опонентам і, користуючись силою, в черговий раз провела потрібні рішення.

Опозиція втратила надію фізично заблокувати роботу Київради, визнає лідер «Батьківщини» Арсеній Яценюк. Адже нині й народним депутатам не вдалося потрапити до залу засідань. Сподівання - на Європу:

“Прошу підтримати рішення про те, щоб звернутися до Ради Європи, щоб підтримати місцеве самоврядування, і щоб Рада Європи вимагала у Віктора Януковича провести вибори до Київради, провести вибори мера Києва та вибори в усіх тих обласних центрах, де влада панічно боїться їх програти”.
Всілякі дії, які стосуються виборів у Києві, вони будуть ефективні, якщо будуть залучатися зовнішні союзники
Костянтин Матвієнко

Громадський активіст Єгор Соболєв вважає - законних способів оголосити вибори київської влади в країні не залишилося. Адже спроби заблокувати роботу Київради закінчуються затриманням активістів:

“Треба собі чесно сказати, що ані суду, ані міліції, ані Київради в країні немає. Є якісь люди, які носять таку форму і прикидаються судом, міліцією і Київрадою, але по суті давно такими не є. Ну яке це місцеве самоврядування, якщо депутати можуть збиратися лише за дуже товстою шеренгою “Беркуту”.

Не сподівається опозиція і на парламент - адже саме Верховна рада має призначити дату виборів, каже заступник голови парламентського комітету з питань держбудівництва та місцевого самоврядування Наталія Новак:

Your browser doesn’t support HTML5

Янукович таки "напрацює" на санкції - Яценюк

“Верховна рада не виконує свій обов'язок. Притягти її до відповідальності фактично неможливо, тому що є більшість, яка не хоче оголошувати вибори. Тобто не виконує свої конституційні обов'язки».

Експерти кажуть: тиск із зовні може виявитися чи не єдиним дієвим впливом на президента. Мовляв, якщо від цього залежатиме підписання Угоди про асоціацію, влада була б більш схильна до компромісів.

З таким поглядом погоджується експерт корпорації стратегічного консалтингу «Гардарика» Костянтин Матвієнко:

«Всілякі дії, які стосуються виборів у Києві, вони будуть ефективні, якщо будуть залучатися зовнішні союзники. Ми розуміємо, що нинішня влада використовує місцеве самоврядування як пилосос для ресурсів - земля, бюджет, майно. В середині політичної системи, яка нині склалася в Україні, вирішити це питання надзвичайно складно і опозиція змушена вдаватися до силових спроб вирішення цього питання. Тому таке звернення до Європи безумовно буде ефективним».

Your browser doesn’t support HTML5

Яценюк вже назвав умови згортання "повстання"

Експерт вважає, що вибори київської влади можна було б провести вже в грудні, одночасно із довиборами в проблемному окрузі.