Американькі законодавці вимагають від Обами зайняти більш жорстку позицію відносно Росії

Лідери Великої сімки повинні виробити чітку стратегію відповіді на агресію Путіна - Мадлен Олбрайт.
Президент Обама вирушив до Європи на зустріч Великої сімки у Нідерландах. Головна тема зустрічі – анексія українського Криму Росією. Країни-учасники зустрічі не приховують занепокоєння експансивними настроями Москви. Завдання президента - об’єднати відповідь Заходу на дії Росії та їх готовність заплатити за це можливу економічну високу ціну.

Колишній держсекретар США Мадлен Олбрайт та посол США на Балканах в адміністрації Білла Клінтона Джим О’Браєн вважають, що лідери Великої сімки під час зустрічі в Гаазі повинні виробити чітку стратегію відповіді на агресію Путіна та розробити план тривалої економічної співпраці з Україною.

Свої рекомендації вони опублікували у суботньому номері газети «Вашингтон пост». На думку Олбрайт та О’браєна, стратегія Заходу повинна складатися з трьох основних пунктів.

Перше – статус територій, захоплених Путіним, повинен залишатися спірним в очах міжнародної спільноти. Захід не повинен надавати допомоги Криму і не має визнавати його владу.

Друге – США та їх союзники повинні продовжувати говорити російським лідерам та народу, що Росія зможе повернутися у міжнародні кола, якщо вибере стати відповідальним учасником міжнародного порядку.

Влада Путіна тримається на підтримці 400 людей, які отримують зиск з контрольованих урядом банків та компаній. Ці люди повинні відчути на собі силу міжнародних санкцій. Їхні рахунки та інші активи повинні стати предметом особливої уваги, як тільки вони пересікають кордон Росії.

І третє - Велика сімка спільно з ЄС повинні розробити чітку стратегію взаємин з країнами, які межують з Росією. Україні потрібно надати макроекономічну підтримку та створити тривалі соціальні та економічні зв’язки між Україною та Заходом - пишуть Мадлен Олбрайт та Джим О’браєн.

Тема України також була в центрі уваги аналітичних телепрограм у неділю.

Республіканець Мітт Ромні розкритикував політику адміністрації Обами за те, що вони не запобігли підготовці Москви до захоплення Криму. Тож єдине, що залишається йому у теперішній ситуації, так це накладення санкцій, поглиблення відносин з друзями Америки, зокрема у Східній Європі, прийняття в НАТО бажаючих вступити в Альянс країн та розгорнення системи протиракетного захисту у Чехії та Польщі.

Сенатор Келлі Айотт з комітету збройних сил закликала посилити присутність НАТО в регіоні, зокрема у сусідніх з Україною державах та надати Києву збройну допомогу, як також посилити санкції проти Росії у фінансовому секторі.

Впливовий сенатор Ричард Дурбін зауважив, що Сенат уже в понеділок розгляне законопроект про надання Україні фінансової допомоги на суму у мільярд доларів.