Тенденція до подешевшання нафти загрожує бюджету Росії - ЗМІ

Нафтопереробний завод Ачінськ, який належить "Роснєфті".

Росія ризикує зазнати серйозних втрат у разі збереження існуючої нині ціни на нафту на міжнародних ринках, або ж раптового значного падіння ціни. Про це йдеться у матеріалі видання "Foreign Policy", присвяченому зв'язку між цінами на енергоносії та режимами, які спираються на прибутки від їх експорту.

Видання нагадує, що в останні тижні ціна барелю сирої нафти впала нижче 90 доларів, а ціна сирої нафти Brent сягнула позначки у 93 долари за барель. Для порівняння, влітку ціна барелю нафти сягала 115 доларів за барель.

Подешевшання нафти не однаково відбивається на країнах-експортерах. Саудівска аравія та країни Перської затоки готові пересидіти нетривалий період низьких цін, натомість Ірак, Росія та подібні їм країни мають більше причин для побоювань, і не лише через падіння цін на нафту. Але для того, щоб їх уряди змушені були переглянути свою політику знадобиться, або тривалий період низьких цін, або одномоментне різке падіння ціни", - відзначає видання.

"Foreign Policy" відзначає - у той час, як прибутковість бюджетів країн Перської затоки базується на ціні на нафту на рівні не менше 82 доларів за барель, для Росії цей рівень становить понад 100 доларів за барель.

Раніше, інформаційна агенція "Рейтерс" повідомила, що Центральний банк Росії почав розробляти комплекс заходів на випадок падіння ціни на нафту до рівня у 60 доларів за барель. Водночас міністр економіки РФ Антон Сілуанов, за інформацією агенції, повідомиd, що його міністерство у бюджетному плануванні виходить із того, що ціна на нафту не буде меншою за 80 доларів за барель.

Дивіться також: Путін краде так, як до нього ніхто і ніде не крав - автор книги "Клептократія Путіна"

Your browser doesn’t support HTML5

Путін краде так, як до нього ніхто і ніде не крав - автор книги "Клептократія Путіна"