Україна має професійніше готуватись до газових переговорів – експерт

Your browser doesn’t support HTML5

Уряд України видає бажане в енергетиці за дійсне - американський експерт

«Не будучи достатньо підготовленими, українські уряди завжди ставили себе заздалегідь у слабшу позицію і отримували гіршу угоду», - розповідає Едвард Чао.

Чи врятує Україну взимку норвезький газ? Майже половину поставок, що Україна отримує з-закордону через реверсний потік, приходить від норвезької нафтогазовидобувної компанії Statoil. Другий найбільший постачальник палива у Європі – Норвегія - почала транзит через Словаччину з 1 жовтня цього року.

Цю угоду «Нафтогаз України» називає проривом в енергетичній політиці. Утім, міжнардні експерти вважають, що руки складати рано, і норвезького газу на всю Україну не вистачить. Один з провідних експертів з енергетики Едвард Чао у розмові з нашими колегами дав кілька порад українському уряду і вказав на помилки в українській енергетичній політиці.

Норвегія забезпечує 20% газових потреб північного заходу Європи. Зокрема, Великобританію, Німеччину, Голландію, Бельгію, Францію. Коли у 2001 році Польща опинилась без російського газу – на допомогу прийшла саме Норвегія. Як у дежавю, через 13 років, незважаючи на російський тиск, Осло не лише доєдналось до санкцій Євросоюзу щодо Росії, а й зважилось газом підтримати Україну.

Із майже 25 мільйонів кубометрів газу, які Україна щодоби отримує через реверс зі Словаччини та Польщі, 11 мільйонів приходиться саме на норвезьке паливо. За повідомленнями «Нафтогазу», ціна на газ, що транспортується із далекої Скандинавії, є нижчою від вартості газу від сусідньої Росії – 360 доларів за тисячу кубів, тоді як Москва претендує на третину вищу ціну - 485 доларів.

Утім за словами міжнародних експертів, реверс не зможе замістити увесь імпорт газу України, тому не варто повністю скидати Росію із поля зору.

Едвард Чау, експерт Центру стратегічних та міжнародних досліджень, розповідає: «Є багато оптимістичних заяв про реверс, нові проекти, деякі з цих ідей дуже старі, як наприклад, будівництво газового терміналу в Одесі, але всі ці ідеї насправді не дуже допоможуть Україні цієї зими. Включаючи реверсний потік газу, на що так багато сподіваються і європейці, і українці. Реверс працює добре доти, доки не скоротяться поставки газу. Якщо газ припинять постачати, хто у Словаччині, Польщі чи Угорщині матиме додаткові обсяги, щоб відправити в Україну. В українському уряді є багато бажаного, що видають за дійсне, мовляв, ми зможемо обійтися без російського газу. І тільки нещодавно український прем’єр Яценюк нарешті визнав, що російський газ все ж необхідний Україні».

Напередодні прем’єр Арсеній Яценюк заявив, що Україні не вистачає принаймні ще 5 мільярдів кубів газу. Підписання угоди з Норвегією може дати перевагу Києву на переговорах із «Газпромом». Головне – правильно цим скористатися.

Як наголошує експерт з енергетики Едвард Чау, який вже понад 15 років спостерігає за енергетичним ринком України, попередні українські уряди демонстрували невелику професійність у газових домовленостях. Експерт, який займав керівні посади в компанії «Шеврон» та є одним з провідних фахівців на світовому ринку енергетики, радить українському уряду працювати на далеку перспектикву.

«Щоразу на переговорах Росія професійно значно краще підготовлена. Українська ж сторона думає, що може домовитися про короткотермінові угоди, щоб потім передомовитись на кращу угоду пізніше. Це ніколи не стається. Наступна угода є значно гіршою. Це те, що робили президент Ющенко, прем’єр Тимошенко і президент Янукович. Не будучи достатньо підготовленими, вони ставили себе заздалегідь у слабшу позицію і отримують гіршу для себе угоду»,- каже Едвард Чао.

Як раніше заявив прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк, Україна сподівається, що Стокгольмський суд своїм рішенням у позові Києва проти російського «Газпрому» ще до початку зими встановить ринкову ціну на російське паливо для України та випише умови для Росії щодо постачання природного газу, які діятимуть до моменту винесення остаточного вердикту у цій справі.

Дивіться також: Президент Freedom House розповів про пріоритети Президента Обами

Your browser doesn’t support HTML5

Україна більше не пріоритет для Обами - президент "Дому Свободи"