В Україні відбуваються вибори до Верховної Ради

Петро Порошенко перед телезверненням 25 жовтня 2014 р.

Вибори до Верховної Ради, які відбуваються сьогодні в Україні, стануть першимипісля того, як масові вуличні протести у лютому змусили тодішнього президента Віктора Януковича, якого підтримувала Москва, втекти з країни, і приходу на його місце Петра Порошенка.

Аналітики прогнозують, що за результатами виборів Блок Петра Порошенка здобуде більшість голосів, однак наразі невідомо, чи вдасться його партії створити уряд без формування коаліції.

У суботу Порошенко закликав українців обрати більшість, яка здійснюватиме проєвропейську, реформаторську програму та розірве зв’язки з радянським минулим. Він зазначив, що внаслідок виборів постане «радикально новий» парламент.

«Без такої більшості в парламенті програма президента, в яку в червні повірили мільйони українців, залишиться тільки на папері», - сказав він.

Однак для того, щоб здійснювати свою стратегію реформ, йому потрібна «більшість у Верховній Раді, яка за реформи та проти корупції, проукраїнська, проєвропейська і не прорадянська», сказав Порошенко у телезверненні.

Він очікує на чіткий план реформ у будь-якій коаліційній угоді між партіями, а не на «солодкі обіцянки» в обмін на портфелі в уряді, сказав Порошенко.

Утім, участь у голосуванні не зможуть взяти виборці з Криму, який захопила Росія, та з деяких частин східної України, які контролюють бойовики, підтримувані Росією.

Опитування свідчать, що більшість українців підтримують здійснення економічних і демократичних реформ, а особливо припинення корупції, та зрештою – вступ до Євросоюзу.

Очікують, що майбутній парламент матиме ще напруженіші відносини з Москвою.