Україна готується відбивати наступ російських бойовиків

Your browser doesn’t support HTML5

Україна готується до повномасштабної війни

Українські військові на сході готуються відбивати можливий напад бойовиків, яких підтримує Росія. Про ймовірність наступу свідчить посилення військової присутності Росії на кордоні з Україною. Президент Петро Порошенко каже, що країна готова до повномасштабної війни. Кореспондент «Голосу Америки» повідомляє з передової на Донеччині та Луганщині.

Тут, лише за кілька кілометрів від територій, захоплених терористами, Україна посилює обороноздатність своїх військ для відбиття наступу бойовиків.

Рядовий Сергій Іва з 38-го батальйону каже, що вони повинні бути готові: «Ми отримали інформацію, що наших хлопців від учора обстрілюють мінометами та «Градами».

Капітан і командир цього контрольно-пропускного пункту, який попросив називати його Андрієм, каже, що вони мають достатньо зброї, але бракує солдатів.

«Ми прибули сюди два дні тому. Поки що в нас не було безпосередніх зіткнень з противником. Але кажуть, що тут гуляють невеликі групи, приблизно по 10 осіб у групі», -- каже Андрій.

За його словами, місцеві жителі підтримують українських військових:

«Тут нас підтримують. Буквально з перших же днів привозять їжу. А ще в нас зламалося колесо, десь за 5 кілометрів звідси, я вже планував зі своїм особовим складом ним займатися, а потім приїхав сюди – дивлюся, а воно вже на місці. Звичайно, допомогли. Хто? Місцеве населення допомогло. Я завжди кажу, до місцевого населення треба ставитися з повагою. Тоді й воно до вас буде ставитися з повагою».

Бойовики часто обстрілюють цей пост. Учора сюди влучила ракета з установки «Град», але ніхто не постраждав.

Капітан Андрій Слота каже, що вони мають нову зброю, але люди втомилися:

«Час закінчувати ці пісні й танці та починати або йти на них [бойовиків], або вирішувати це на якомусь законодавчому, виконавчому рівні, щоб уже або людей відпустити, або повернути свою країну собі – і знову ж таки відпустити людей. Скільки вже можна? Пора».

Лише за три останні дні Росія перекинула в Україну понад 100 одиниць військової техніки, у тому числі «Гради» та гармати, повідомили в МЗС. За даними української сторони, Росія спільно з бойовиками формує ударні групи на трьох напрямках – Донецькому, Дебальцевському та Луганському.