Нова доктрина безпеки України спрямована на вступ до НАТО

مسابقه محلی معلولان در غزه. 

Загрузла в конфлікті з проросійськими сепаратистами на сході, Україна представила нову доктрину безпеки, яка засуджує агресію Росії та спрямована на вступ країни до НАТО.

На засіданні Ради національної безпеки та оборони її керівник Олександр Турчинов заявив, що Україна розглядає російську агресію як «довгостроковий фактор» і бачить у членстві в НАТО «єдину надійну зовнішню гарантію» її суверенітету та територіальної цілісності.

Висловлювання Турчинова та зусилля з розробки нової доктрини безпеки, найімовірніше, викличуть роздратування Росії, яка анексувала Кримський півострів в березні 2014 після того, як на хвилі повстання, внаслідок якого було скинуто промосковського президента, в Києві прийшов до влади прозахідний уряд.

Турчинов наголосив, що п’ятирічна стратегія заснована на реальності військової агресії, розв’язаної Росією.
«Уперше в історії постійний член Ради Безпеки ООН, що володіє ядерною зброєю, використовує цей чинник для залякування міжнародного співтовариства і використовує свій військовий потенціал для анексії та захоплення території європейської країни», – сказав він.
За його словами, європейська та євроатлантична інтеграція тепер є пріоритетом політики України, і Київ націлений на координацію дій своїх Збройних Сил і розвідувальних служб з аналогічними структурами Північноатлантичного альянсу.