Пентагон не вірить заявам Путіна про виведення військ з Сирії

Речник Пентагону Пітер Кук

Наступного тижня держсекретар США Джон Керрі має намір відвідати Москву, де обговорить із російською владою виведення військ із Сирії.

Пентагон «зачекає, щоб переконатися» у щирості Володимира Путіна під час оголошення виводу своїх військ з Сирії. Про це заявив речник Міністерства оборони США Пітер Кук.

«Ми почекаємо і побачимо, як і всі інші, що росіяни робитимуть відносно заяви президента Путіна про часткове виведення», - сказав речник Пентагону Пітер Кук. – Впродовж останніх 24 годин ми спостерігаємо, як росіяни продовжують деякі авіаудари у Сирії. То ж я вважаю, це те питання, де ми почекаємо, щоб побачити, що саме відбувається».

Речник Міністерства оборони США уточнив, що росіяни вивезли з Сирії «малу кількість літаків. Менше, ніж десять, вилетіли з Сирії за останні 24 години».

«Ми будемо оцінювати поведінку Росії, базуючись на її діях, а не на словах», - сказав Пітер Кук.

Наступного тижня держсекретар США Джон Керрі має намір відвідати Москву, де обговорить із російською владою виведення військ із Сирії. У прес-службі Державного департаменту повідомили, що цей візит відбудеться після вівторка.

У понеділок президент Росії Володимир Путін заявив про початок виведення військ із Сирії. Це сталося через півроку після російського втручання у війну в Сирії.

Деякі оглядачі у США назвали політику Путіна у Сирії «геополітичною перемогою».

Зокрема, як пише New York Times, діями у Сирії Путін повернув Росії звання світової держави і зміцнив власні позиції на світовій арені.

А видання Reuters опублікувало статтю колишнього співробітника USAID, політолога Джоша Коена, який вважає, що російські бомбардування зміцнили позиції Башара аль-Асада. А Володимир Путін змусив США визнати, що Росія відіграє ключову роль у вирішенні майбутнього Сирії. Коен називає дії Путіна в цій арабській країні «дипломатичним успіхом».

У відповідь Туреччини на збиття російського літака, Росія передислокувала до турецького кордону ракети типу «земля повітря» з діапазоном у понад 400 кілометрів в небі над Сирією та її найближчих сусідів. Це ще більш зміцнило позиції російського війська у регіоні, - вважає Коен.

Путіну також вдалось ще більш послабити Європейський Союз, адже навіть у НАТО визнали, що російські бомбардування в Сирії збільшили кількість біженців у Європі принаймні до 100 тисяч людей.

Водночас американську політику в Сирії чимало оглядачів у США називають «безнадійно заплутаною».

Дивіться також: США можуть більше тиснути на Росію і краще допомагати Україні - думки експертів

Your browser doesn’t support HTML5

США можуть більше тиснути на Росію і краще допомагати Україні - думки експертів. Відео