Єврейська та мусульманська родини потоваришували через імміграційний указ Трампа

Your browser doesn’t support HTML5

Опозиція до імміграційного указу Трампа об'єднала єврейську та мусульманську родини. Відео

Запекла дискусія навколо імміграційного указу Дональда Трампа мала доволі несподіваний ефект: згуртування людей різних віросповідань.

Рабин Джордан Бендат-Епл вирішує провідати свого нового друга - мусульманина Фатіга Йилдирима, який мешкає в Шаумбурзі, що у передмісті Чикаго.

Вперше вони зустрілися цьогоріч у січні в Чиказькому аеропорту О'Хара, де брали участь в акції протесту проти указу президента Трампа, що обмежує в’їзд до США для деяких мусульман. Фатіг ніс 7-річну доньку Марієм, а рабин Джордан посадив на плечі 9-річного сина в кіпі. Цей момент уловив фотограф.

Після протесту Фатіг і Джордан обмінялися номерами телефонів. Рабин запросив свого нового друга з родиною в гості. В результаті, їх історію підхопили медіа.

"Це те, за що я готовий стояти, я радий, що заявив про свою незгоду зі забороною публічно", каже Фатіг про участь у протесті. Рабин каже, до акції протесту він приєднався, тому що відчував, що просто мусив проявити солідарність з мусульманською громадою.

"Я не пішов на цей протест аби висловити незгоду з президентом Трампом чи ще з кимось. Я пішов, щоби показати, що я на боці тих людей, які постраждали від цієї заборони", каже рабин та викладач Інституту єврейської духовності Джордан Бендат-Епл.

Після ближчого знайомства спроби друзів пізнати культутру й релігію одне одного продовжилися - за потягуванням турецького чаю та мацою з козячим сиром.

"Моя зустріч із Фатігом не лише подарувала мені можливість мати міжконфесійний діалог, але й отримати справжнього друга. В його родині мене завжди приймають гостинно й з привітністю", розповідає Джордан.

Історія зростаючої дружби між сім'ями єврея та мусульманина отримали національну увагу в розпал заходів депортувати нелегальних іммігрантів та сплеску антисемітських інцидентів.

Фатіг вірить – подібність між їхніми релігіями дійсно могла б покласти край ненависті та фанатизму.

"Іслам, іудаїзм і християнство - всі вони, так чи інакше, належать до Авраамічної релігійної традиції. Тому ми маємо багато подібних історій у всіх цих релігіях. Якщо саме це ми будемо промотувати через міжконфесійний діалог, то ми можемо зупинити фанатизм, ненависть і дискримінацію в світі", вважає Фатіг.

При цьому обидва друга переконані: й для них самих і для їхніх дітей надзвичайно важливо сформувати тісні зв'язки і – відтак – створити толерантніше суспільство.

Дивіться також: Президент Дональд Трамп підписав новий імміграційний указ

Your browser doesn’t support HTML5

Президент Дональд Трамп підписав новий імміграційний указ. Відео