Російська загроза - головна тема Мюнхенської безпекової конференції

Камала Гарріс прибула до Мюнхена для участі в конференції з питань безпеки 17 лютого 2022 р.

Керівники багатьох країн збираються цими вихідними до Мюнхена на щорічну конференцію з питань безпеки, провідною темою якої стали загрозливі заяви та дії Росії щодо України.

В конференції братимуть участь український президент Володимир Зеленський, віце-президентка США Камала Гарріс, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ тощо, але вперше за останні роки там не буде офіційних представників Росії.

Всі ознаки вказують на те, що вони готуються йти в Україну, нападати на Україну.
Джо Байден

У Москві серед причин відмови вказали на обмеження пов’язані з пандемією коронавірусу на тлі заяв речниці російського зовнішньополітичного відомства, що той форум «втратив об’єктивність», і російський крок вважають ще однією ознакою погіршення відносин Москви із Заходом.

Увага зараз зосереджена на велетенських маневрах російських військ, стягнутих до України, а США та західні союзники звинувачують Росію у пошуках приводу для нового вторгнення.

Україна та країни Заходу заявили, що не вірять російським повідомленням про відведення військ у місця постійного розташування і кажуть, що російська армія залишається напоготові.

«Вони досі не відвели жодних військ. Перше - вони перекинули більше військ. Друге - ми маємо підстави вважати, що вони задіяні в операціях під чужим прапором, щоб мати привід для вторгнення. Всі ознаки вказують на те, що вони готуються йти в Україну, нападати на Україну», - сказав журналістам 17 лютого президент США Джо Байден.

Слова американського президента пролунали в день, коли Україна повідомила про активізацію артилерійських обстрілів з боку фактично контрольованих Росією районів Донецької та Луганської областей.

Об’єктом одного з обстрілів з російського боку у четвер став дитячий садок у Станиці Луганській, на контрольованій українським урядом частині Луганської області.

Підтримувані Росією утворення ДНР/ЛНР стверджують, що також зазнають обстрілу з позицій української армії.

Державний секретар США Ентоні Блінкен сказав на засіданні Ради безпеки ООН у Нью-Йорку 17 лютого, що можливому наступу Росії за даними американської розвідки передуватимуть раптові події, серед яких він назвав «так звані терористичні бомбування» в Росії, підлаштовані удари з безпілотних літальних апаратів, «фальшиві або навіть реальні напади… з застосуванням хімічної зброї».

Дивіться також: Держсекретар Ентоні Блінкен виступив на засіданні Радбезу ООН. Відео

Блінкен також сказав, що план наступу Росії включає кібернапади, ракетні удари і бомбардування по території України і також наступ на Київ та інші цілі.

З російського боку далі лунає заперечення планів нападу на Україну, яке супроводжуються надзвичайно великими військовими маневрами біля російських кордонів України, а також в Білорусі, в окупованому Росією Криму і в Чорному морі.

Президент Путін цього тижня заявив, що на сході України відбувається «геноцид» і вчергове дав зрозуміти, що Росія готова застосувати силу для того, що він неодноразово називав захистом російськомовного населення та російських громадян.

Україна каже, що останнім часом на де-факто контрольованих Росією частинах Донецької та Луганської областей було активізовано роздачу російських паспортів місцевим мешканцям, яких переконують, що російське громадянство гарантуватиме їм безпеку та економічні та інші можливості.

Your browser doesn’t support HTML5

Головне з засідання Радбезу ООН: заяви та реакції. Відео