Байден: ще $1 млрд оборонної допомоги Україна отримає від США 

Фото: президент США Джо Байден, фото 9 червня 2022 року, Лос-Анджелес. (AP Photo/Іван Вуччі)

Ще мільярд доларів безпекової допомоги надійде від США до України, повідомив президент США Джо Байден, йдеться на сайті Білого дому.

Нова допомога включатиме додаткові артилерійські системи, зброю для захисту узбережжя а також артилерійські боєприпаси і сучасні ракетні системи "необхідні для оборони Донбасу", заявили в адміністрації США.

Байден також оголосив про надання додаткової допомоги обсягом 225 мільйонів доларів для гуманітарних потреб в Україні, "включаючи надання безпечної питної води, критично важливих медичних поставок та послуг з охорони здоров'я, а також продовольства, прихистку та готівки для сімей, щоб вони могли придбати важливі товари".

Такими планами Байден поділився в середу у розмові з президентом України Володимиром Зеленським. "Ми також обговорили зусилля міністра [оборони США Ллойда] Остіна з координації додаткової міжнародної підтримки українських Збройних сил.

Дивіться також: "Не можна гаяти час" - Глава Пентагону відкрив засідання Контактної групи з оборони України

Байден відзначив "хоробрість, стійкість та рішучість українського народу, яка продовжує надихати світ. Сполучені Штати разом із союзниками та партнерами не відступлять від нашого зобов'язання перед українським народом у їхній боротьбі за свободу".

В середу Брюсселі за головування США відбувається засідання Контактної групи з оборони України. Очільники оборонних відомств більше 45 країн, представники НАТО та ЄС беруть в ньому участь. У своєму вступному слові на засіданні, очільник Пентагону Ллойд Остін закликав країни збільшити підтримку України.

"Не можна гаяти час, - сказав Остін. - Ми поглибимо нашу підтримку для українських збройних сил в теперішній боротьбі і розбудуємо їхню силу проти завтрашніх небезпек".