США: санкції проти Росії не стосуються агропродукції та ліків

Фото: Завантаження зерна в румунському порті Констанца, червень 2022 року. (AP Photo/Вадим Грида)

Міністерство фінансів США видало загальні роз'яснення до режиму санкцій проти Росії а також визначило виключення із санкцій, що стосуються агропродукції та аграрного устаткування, ліків, медичних приладів, лікування та діагностики COVID-19.

Роз'яснення покликане відповісти на занепокоєння страхових компаній та постачальників агропродукції і аграрного устаткування. Воно видане на тлі повідомлень про прогрес у перемовинах між Туреччиною, Україною та Росією щодо розблокування експорту українського зерна через Чорне море.

Дивіться також: Туреччина каже про «прорив» щодо чорноморських коридорів для збіжжя, а Україна й ООН стримано обнадійливі

"Сполучені Штати рішуче підтримують зусилля ООН із доставки українського та російського зерна на світові ринки, щоб зменшити вплив неспровокованої війни Росії в Україні на світове постачання продукції та ціни", - йдеться в повідомленні.

У США заперечують закиди Росії про те, що санкції, а не війна, стали перепоною для вивезення зерна і наголошують на тому, що санкцій проти експорту зерна та добрив з Росії немає. “Ніщо – ніщо – не заважає продовольству та добривам покинути Росію, – заявляв про санкції держсекретар США Ентоні Блінкен. - І тільки одна країна блокує вихід з України продуктів харчування та добрив, і це Росія”.

"Сполучені Штати не запроваджували санкції на виробництво, продаж, або транспортування аграрних товарів (включаючи добрива), аграрного обладнання, або ліків, пов'язаних з Російською Федерацією", - мовиться в роз'ясненні.

У виключенні з санкційного режиму, який Міністерство фінансів США опублікувало в четвер, вказується, що хоча такі транзакції і дозволено, вони не можуть проводитись через центральні фінансові установи РФ, центробанк, або Фонд національного добробуту Росії, що перебувають під санкціями.

В Росії привітали крок США. В коментарі Reuters, голова Російського союзу експортерів зерна назвав такий крок "жестом доброї волі" і висловив сподівання, що інші країни зроблять кроки, щоб "зняти приховані санкції, які становлять перепони для поставок зерна до країн, які цього потребують".

Серед інших виключень з санкційного режиму, опублікованих Міністерством фінансів США в четвер - зняття санкцій проти SEFE (Securing Energy for Europe), компанії, відомої раніше як Gazprom Germania. Ця компанія, що опікується деякими газовими сховищами в Німеччині, раніше належала "Газпрому", але була передана до німецького регулятора, щоб уникнути банкрутства. Також із санкційного переліку вилучено Казахський Альфа-банк, власність якого перейшла до іншої установи - CenterCredit.

В статті використано матеріал Reuters.