Тайвань заявляє, що китайські бойові літаки та кораблі проводять тренування нападу

Відеокадр китайського мовника CCTV - китайський військовий літак на навчаннях поблизу Тайваню, 5 серпня 2022 року (Photo by CCTV / AFP) 

ТАЙБЕЙ, 6 серпня (Reuters). Офіційні особи Тайваню заявили, що китайські літаки та військові кораблі відпрацьовували атаку на острів у суботу, реагуючи на візит спікерки Палати представників США Ненсі Пелосі. Через візит Китай також припинив перемовини зі Сполученими Штатами з питань оборони та зміни клімату.

Короткий візит Пелосі цього тижня на самокерований острів, який Китай вважає своєю територією, розлютив Пекін і спровокував безпрецедентні за масштабом військові навчання навколо Тайваню, які включали запуск балістичних ракет над столицею Тайбеєм.

Державний секретар США Ентоні Блінкен звинуватив Китай у «безвідповідальних кроках», зупинці ключових каналів зв’язку з Вашингтоном, і сказав, що його дії щодо Тайваню демонструють перехід від пріоритету мирного врегулювання до застосування сили.

Міністерство оборони Тайваню повідомило, що кілька китайських кораблів і літаків виконали місії в Тайванській протоці в суботу, причому деякі з них перетнули середню лінію, неофіційний буфер, що розділяє дві сторони, в тому, що тайванська армія описала як симуляцію атаки на острів.

Пізніше Міністерство повідомило, що Тайвань підняв реактивні літаки, щоб відвернути 20 китайських літаків, у тому числі 14, які перетнули середню лінію. Він також виявив 14 китайських військових кораблів, які діяли навколо Тайванської протоки, йдеться в заяві міністерства.

Китайське командування Східного театру повідомило, що продовжує проводити спільні морські та повітряні навчання на півночі, південному заході і сході від Тайваню. Зазначається, що основна увага зосереджена на тестуванні наземних ударів і нападу з моря.

Китайські навчання, зосереджені у шести регіонах навколо острова, почалися в четвер і триватимуть до полудня неділі.

Китайські військові кораблі та літаки продовжували «тиснути» на середню лінію Тайванської протоки в суботу вдень, повідомила особа, знайома з плануванням безпеки.

Біля східного узбережжя Тайваню та поблизу Японських островів китайські військові кораблі та безпілотники імітували атаки на військові кораблі США та Японії, додала вона.

Дивіться також: Пелосі: ми не дозволимо Китаю ізолювати Тайвань

Тайванська армія транслювала попередження, розгортаючи патрульні повітряні розвідувальні сили та кораблі для спостереження та переводячи ракети берегового базування в режим очікування.

Міністерство оборони острова опублікувало фотографію тайванського моряка на фрегаті, який дивиться на сусідній китайський військовий корабель біля східного узбережжя Тайваню. "Абсолютно не фотошоп!" - йдеться в підписі.

Влада також повідомила, що запустила ракетні ракети ввечері в п’ятницю, щоб попередити сім безпілотників, які пролітали над її островами Кінмень, і невпізнані літаки, які пролітали над її островами Мацу. Обидві групи островів знаходяться поблизу узбережжя Китаю.

"Військові навчання Китаю в односторонньому порядку змінили поточну ситуацію в регіоні та завдали серйозної шкоди миру в Тайванській протоці", - заявило Міністерство оборони Тайваню.

Пелосі прибула на Тайвань у вівторок пізно ввечері під час візиту на острів найвищого рівня офіційної особи США за десятиліття, незважаючи на попередження Китаю.

Невдовзі після того, як її делегація залишила Японію в п’ятницю, останню зупинку тижневого туру по Азії, Китай оголосив про припинення діалогу зі Сполученими Штатами в ряді сфер.

Виступаючи під час візиту на Філіппіни, Блінкен сказав, що Сполучені Штати чули занепокоєння від союзників щодо, як він назвав, небезпечних і дестабілізуючих дій Китаю навколо Тайваню, але Вашингтон залишатиметься стійким у вирішенні ситуації та намагатиметься уникати ескалації.

Міністр закордонних справ Китаю Ван І заявив на брифінгу для ЗМІ в п'ятницю, що Блінкен поширював «дезінформацію», додавши: «Ми хочемо попередити Сполучені Штати: не дійте необдумано, не створюйте ще більшої кризи».

"ПРОВОКАЦІЙНІ ВІЙСЬКОВІ НАВЧАННЯ"

Речник Білого дому з питань національної безпеки Джон Кірбі заявив у п’ятницю, що китайці «можуть значною мірою знизити напруженість, просто припинивши ці провокаційні військові навчання та припинивши риторику».

Китай не згадував про призупинення військових переговорів на найвищому рівні, наприклад, з міністром оборони США Ллойдом Остіном і головою Об’єднаного комітету начальників штабів генералом Марком Міллі. Хоча ці переговори були нечастими, офіційні особи сказали, що вони важливі у випадку надзвичайної ситуації.

Кірбі сказав, що для Китаю нетипово припиняти військові переговори під час напруги, але «не всі канали» зв’язку між військовими лідерами були перервані.

Виступаючи в Японії після зустрічі з прем'єр-міністром Фуміо Кісідою, Пелосі сказала, що її поїздка в Азію "не спрямована на зміну статус-кво на Тайвані чи в регіоні".

Міністерство оборони Японії повідомило, що над столицею Тайваню пролетіли аж чотири ракети, що є безпрецедентним. Також повідомляється, що п'ять із дев'яти ракет, випущених у бік її території, впали у її виключній економічній зоні.

Кісіда сказав Генеральному секретарю ООН Антоніу Гутеррішу, який перебував там з візитом, що він рішуче засудив запуски ракет Китаєм як "серйозну проблему, що стосується безпеки Японії та безпеки японського народу", повідомило Міністерство закордонних справ.

Дивіться також: У Хіросімі генсек ООН попередив про ядерну загрозу: «людство грає із зарядженою зброєю»

Прес-секретар посольства Китаю в Японії в суботу сказав: «Японія додає прикрас і маніпулює, а також плекає егоїстичні бажання та злі наміри. Ми ще раз урочисто закликаємо японську сторону не грати в політичну гру « використання Тайваню для стримування Китаю" та утримання від хибного шляху".

Тим часом посольство Китаю в Австралії заявило, що Пекін сподівається, що Австралія буде розважливою щодо питань Тайваню.​

Тайвань є самоврядним із 1949 року, коли комуністи Мао Цзедуна захопили владу в Пекіні після перемоги над гомінданівськими націоналістами Чан Кайші у громадянській війні, що спонукало їх відступити на острів.

Пекін заявляє, що його відносини з Тайванем є внутрішньою справою, і що він залишає за собою право взяти острів під свій контроль, силою, якщо це необхідно. Тайвань відкидає заяви Китаю, заявляючи, що лише народ Тайваню може вирішувати своє майбутнє.