Росія може заявити про анексію окупованих територій України вже наступного тижня

Українські Збройні Сили після звільнення від російської окупації міста Куп'янськ, Харківщина, 19 вересня 2022. Ukrainian Presidential Press Service/REUTERS

Державна дума РФ проведе позачергове пленарне засідання 3 жовтня, на якому, найімовірніше, йтиметься про "прийняття до складу" Росії окупованих територій України після фіктивних "референдумів" не визнаних США, ЄС, країнами "Групи семи" та Україною. З погляду міжнародного права це може розцінюватись як анексія, повідомляє "Радіо Свобода".

Російські державні медіа пишуть, що Дума має ухвалити "рішення" за підсумками цих псевдореферендумів, а Рада Федерації може схвалити анексію на засіданні 4 жовтня.

Your browser doesn’t support HTML5

Псевдореферендуми – відчай Путіна і стимул для Заходу збільшити підтримку Україні, - експерти. Відео

За даними Кремля, в окупованих районах Донеччини, Луганщини, Запоріжжя й Херсонщини за "повернення" до Росії начебто "проголосували" близько 90% людей. Reuters також повідомляє, що на Красній площі у Москві встановили трибуну з білбордами з написами "Донецьк, Луганськ, Запоріжжя, Херсон - це Росія!"

Численні фото й докази засвідчили умови, в яких під час псевдореферендумів на окупованих територіях "голосували" їхні жителі, зокрема, поряд із озброєними людьми, а тим, кому вдалось виїхати на підконтрольну Україні територію, розповідають про "голосування" під примусом, а за іншими свідченнями взяли участь у "референдумах" подекуди не більше 10% мешканців, що залишились.

Фіктивний "референдум", Маріуполь, 25 вересня 2022. REUTERS/Alexander Ermochenko

"Фарс на окупованих територіях не можна назвати навіть імітацією референдумів", – заявив президент України Володимир Зеленський.

У відповідь на псевдореферендуми, часткову мобілізацію та ядерні погрози ЄС оголосив про новий пакет санкцій проти Кремля, відповідні обмеження готує й Вашингтон.

У статті використано матеріали "Радіо Свобода", Reuters