Західна бронетехніка Україні? Так! Танки?..

Французьку бойову бронемашину AMX 10 RC називають колісним, або легким танком.

Український президент Володимир Зеленський закликав західних партнерів «пришвидшити поразку» Росії, наголосивши, що «сучасна західна бронетехніка, танки західного зразка – це якраз одна з таких ключових можливостей».

Чіткий сигнал усім іншим нашим партнерам: немає зараз жодної раціональної причини того, що Україні досі не постачалися танки західного зразка.
Володимир Зеленський

Після повідомлень, що Росія накопичує сили для нових наступальних операцій в Україні, а українська армія готується до вирішального визвольного контрнаступу, західні уряди дають зрозуміти, що готові надавати українцям потужнішу бронетехніку.

Партнери вже передавали Україні модернізовані танки та іншу техніку радянського виробництва, що залишалася в арсеналах зокрема східноєвропейських держав.

А суперечки щодо озброєння української армії сучасними танками західного виробництва досі зосереджувалися на тому, чи призвело б таке постачання до ескалації війни, а також на технічних аспектах щодо можливих проблем з ефективним використанням та обслуговуванням важкої бронетехніки.

Франція оголосила, що робить перший крок, надсилаючи Україні так звані «легкі колісні танки» AMX-10 RC, а у США президент Джо Байден підтвердив можливість постачання американських гусеничних бронемашин Bradley M2.

AMX-10 RC не належить до класу «головних» важких бойових танків, до якого зараховують французькі Leclerc, американські Abrams, чи німецькі Leopard.

Але президент Зеленський 4 січня заявив, що «Франція виводить європейську оборонну підтримку України на новий рівень».

«Це те, що дає чіткий сигнал усім іншим нашим партнерам: немає зараз жодної раціональної причини того, що Україні досі не постачалися танки західного зразка», - повторив український керівник.

До перемоги, доки мир не повернеться в Європу, наша підтримка України не ослабне... Франція надасть легкі бойові танки і продовжуватиме щодо протиповітряної оборони.

Після цих оголошень Парижа і Вашингтона погляди звернуті на Берлін, до якого українські представники не раз зверталися з закликами надати танки Leopard і бойові машини піхоти Marder.

Паризький коментатор Франсуа Гінсбурґ назвав рішення Франції «гарним кроком, який може підштовхнути рішення Берліна щодо Leopard (моделі 1, якщо не 2), а також рішення Вашингтона щодо бойових машин Bradley».

Франція не оголошує подробиць того, коли передасть Україні колісні танки і скільки саме, але у французьких ЗМІ повідомляють, що донедавна французька армія мала понад 200 тих машин.

США також не надають подробиць щодо Bradley - бронемашин, які вважають оснащеними достатньо потужною зброєю, аби знищувати важкі танки.

Минулого місяця президент Зеленський виступав у Конгресі США у Вашингтоні, де наголосив, що багатомільярдна американська допомога Україні це «не доброчинні пожертви», а «внесок» у світову безпеку.

Дивіться також:

Your browser doesn’t support HTML5

Як у світі сприймають президента Зеленського: огляд західної преси. Відео