Гутерріш: Вторгнення Росії до України спричинило наймасштабніше порушення прав людини

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш

Засідання Ради з прав людини ООН відкрилось в понеділок із заяв з різким осудом порушень прав людини, що відбуваються під час війни Росії в Україні. Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш назвав війну Росії "безглуздим вторгненням" і заявив, що "Загальна декларація прав людини" перебуває під атакою з усіх сторін, адже 100 мільйонів людей, рекордна кількість, змушені були стати біженцями, через конфлікти минулого року.

Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram.

"Вторгнення Росії до України спричинило наймасштабніше порушення прав людини, яке ми наразі переживаємо, - заявив він, як повідомляє Радіо Свобода. - Воно принесло велику кількість смертей, руйнування та переселення. Напади на цивільних та цивільну інфраструктуру спричинили жертви та принесли жахливі страждання".

Голова ООН з питань прав людини Волкер Турк в понеділок заявив, що прогрес у захисті прав людини, досягнутий за минулі десятиліття, тепер уповільнюється і, в деяких випадках, зводиться нанівець.

"Значна частина досягнень за десятиліття, тепер стримується і навіть йде в зворотному напрямку", - наводить Reuters слова Турка. Він закликав країни долати розбіжності і створити "новий консенсус із прав людини".

Засідання триватиме до 4 квітня і питання порушення прав людини під час війни Росії в Україні будуть в центрі обговорення.

Україна закликає до створення міжнародного трибуналу щодо дій Росії. Росія заперечує, що навмисне нападає на цивільних.

Гутерріш зауважив, що "серйозні порушення міжнародних гуманітарних прав і прав людини проти полонених - та сотні випадків силових зникнень та довільних затримань цивільних - було задокументовано".

Про те, що воєнні злочини не можна залишати безкарними в інтерв'ю Голосу Америки заявила посолка з питань глобального кримінального правосуддя Держдепу США Бет Ван Скаак.

«Світова спільнота ще ніколи не була настільки згуртованою в питанні правосуддя. Світ сформулював своє зобов’язання - ці злочини [воєнні злочини Росії в Україні] не можна залишити безкарними», - говорить представниця Держдепу. Вона наголошує на тому, що Росія веде агресивну війну, в якій російські сили коять воєнні злочини буквально всюди, де вони розташовані, включно із сексуальним насиллям, вбивствами шляхом страти, катуваннями та примусовими депортаціями дітей. Вона назвала це «брутальним насиллям», в якого часто немає якоїсь військової мети.

Дивіться також: Держдеп: «Росія веде агресивну війну, здійснюючи воєнні злочини всюди». Ексклюзив