США, Австралія і Британія кажуть, що атомні підводні човни стабілізуватимуть світ

Президент США Джо Байден з прем’єр-міністром Австралії Ентоні Албенізі та прем’єром Великої Британії Ріші Сунаком заявили, що угода про надання австралійцям новітніх атомних човнів є частиною необхідного посилення співпраці в галузі безпеки у регіонах Тихого й Індійської океанів з огляду на зростання військової потуги Китаю.

Президент Байден підкреслив, що йдеться про підводні човни з атомними двигунами, а не про атомні озброєння, і що сторони зобов’язують дотримуватися угоди про непоширення ядерної зброї.

Незаконне вторгнення Росії в Україну, зростання напористості Китаю, дестабілізуюча поведінка Ірану й Північної Кореї - все це загрожує сформувати світ, в якому пануватиме небезпека...
Ріші Сунак

За результатами зустрічі трьох керівників на американській військовій базі в Сан Дієґо 13 березня повідомлено, що австралійський військовий флот отримає атомні підводні човни розроблені у США, які будуть збудовані в Британії та Австралії з використанням технологій трьох країн, зокрема йдеться про новітні реактори британської компанії Rolls-Royce.

Вже цього року австралійські моряки прибудуть на американські й британські бази для навчання на атомних підводних човнах.

З 2027 року в австралійському Перті базуватиметься невелика кількість американських і британських човнів.

А приблизно з 2030 року Австралія купить для свого флоту три атомних підводних човни і матиме можливість придбати ще два.

Розрахована на кілька десятиріч угода в межах тристороннього пакту AUKUS коштуватиме сотні мільярдів доларів.

Уряди трьох країн заявляють про потребу таких витрат, а також наголошують, що це означатиме створення тисяч робочих місць і підштовхне промислові розробки.

«Виковуючи це нове партнерство, ми знову показуємо, як демократії можуть забезпечувати безпеку й добробут не лише для нас, але й для цілого світу», - заявив президент Байден.

Невдоволення Китаю

Китай заявив, що дії США, Австралії та Британії не сприяють стабільності, а навпаки - посилюють протистояння.

Речник китайського міністерства закордонних справ заявив, що у Пекіні ті кроки вважають ознакою «мислення часів Холодної війни».

Але західні лідери наполягають, що вимушені приділяти більше уваги питаннями безпеки з огляду на те, що посилення Китаю разом з агресивними діями Росії вже стає викликом для світового порядку.

До теми: Сі Цзіньпін може відвідати Путіна, поговорити з Зеленським вже наступного тижня

«Незаконне вторгнення Росії в Україну, зростання напористості Китаю, дестабілізуюча поведінка Ірану й Північної Кореї - все це загрожує сформувати світ, в якому пануватиме небезпека, безлад і розкол», - сказав британський прем’єр-міністр Ріші Сунак.

Китай не раз заявляв про спільність інтересів з Росією, і Пекін так і не засудив Москву за напад на Україну, що переріс у найбільшу війну в новітній Європі.

Китайські представники кажуть, що підтримують принципи суверенітету й територіальної цілісності держав, але китайська делегація в ООН не голосувала за резолюції з вимогами виведення російських військ з України.

В азійсько-тихоокеанському регіоні зростає стурбованість натяками Пекіна про можливість застосування сили проти Тайваню на тлі збільшення китайської військової сили включно з китайськими атомними підводними човнами.

«Ми інформуємо їх про AUKUS і зробили запит на інформацію про їхні наміри», - заявив національний радник США з питань безпеки Джейк Салліван.

Your browser doesn’t support HTML5

Які уроки винесли Сполучені Штати із російської війни в Україні? Відео