Європа не наважується на конфіскацію російських активів на допомогу Україні

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн (ліворуч) висловлюється за те, що Росія повинна заплатити за руйнування в Україні. Європейська преса вважає, що Європейський центральний банк, який очолює Крістін Лаґард (праворуч), має застереження щодо конфіскації російських активів.

Можливість використання заморожених західними санкціями російських активів для відбудови України залишається під сумнівом в той час, як уряди й установи зокрема у Європі шукають шляхів для таких кроків.

Це відрізняє нас від Росії - ми дотримуємося законів...
Вопке Гекстра

Світовий Банк, Європейська комісія та ООН станом на кінець березня 2023 року оцінювали, що на відбудову України внаслідок вторгнення Росії потрібно було приблизно $411 мільярдів, і є припущення, що ця цифра може швидко сягнути трильйона доларів.

Тим часом в межах санкцій з 2022 року загалом США та інші країни загалом заморозили кошти Центрального банку Росії на приблизно $300 мільярдів, а також статки російських осіб та компаній на десятки мільярдів доларів.

Читайте також: Дженет Єллен каже, що більшість з $300 млрд заморожених коштів РФ - не в США

Західні політики проголошують, що Росія повинна заплатити за шкоду завдану Україні, але Москва зараз не збирається це робити добровільно, а можливості примусу виявилися обмеженими.

Уряди західних країн не йдуть на кроки, які були б самовільною конфіскацією майна та підривали б стабільність фінансово-економічної системи, яка тримається на верховенстві закону.

Також політики й урядовці остерігаються дій, які були виправданням для Москви, яка теж може забрати активи західних компаній в Росії, або заохочували б подібні кроки в інших країнах.

Дивіться також: Законодавці США закликають конфіскувати та передати Україні активи РФ

Перед нарадою міністрів закордонних справ ЄС у Люксембурзі 26 червня нідерландський міністр закордонних справ Вопке Гекстра підтвердив обережність Заходу.

«Є лише одна чітка межа, яка полягає в тому, що ми ніколи не порушимо закон. І це відрізняє нас від Росії - ми дотримуємося законів країн і ми дотримуємося міжнародних законів», - заявив нідерландський міністр журналістам.

Він підтвердив, що фахівці Європейської комісії, виконавчого органу Європейського Союзу, працюють над можливими механізмами для пропозицій, одна з яких полягає в тому, щоб фінансові установи, які отримують прибутки з заморожених санкціями коштів, передавали принаймні їх частину на користь України.

Financial Times 26 червня повідомляє, що застереження проти тих пропозицій вже висловили у Європейському банку та з європейських столиць, зокрема з Берліна.

Газета посилається на неназваного «чільного представника німецького уряду», який сказав, що пропозиції Єврокомісії «навряд чи здобудуть достатню підтримку» в ЄС, бо вони підіймають «складні фінансові і юридичні питання».

Варіанти, які ми чуємо від Єврокомісії, міцні і вони точно матимуть нашу підтримку.
Ґабріеліус Ландсберґіс

Згідно з Financial Times міністр юстиції Німеччини Марко Бушманн, буцімто, вже дійшов висновку, що пропозиції неможливо втілити.

Міністр закордонних справ Литви Ґабріеліус Ландсберґіс перед нарадою з колегами 26 червня в Люксембурзі висловив думку, що пропозиції Європейської комісії «міцні і вони точно матимуть нашу підтримку».

Уряд Великої Британії у червні оголосив про запровадження нового закону, що дозволятиме зберігати санкції і зокрема тримати замороження російських активів до часу, коли Москва заплатить Україні відшкодування.

У Лондоні повідомляли, що пропонують російським власникам добровільно передавати кошти для допомоги Україні.

Британський уряд раніше заявляв, що йдеться про заморожені російські активи приблизно на 18 мільярдів доларів.

Дивіться також: “Смачного” — перший український ресторан у японському Токіо. Відео