США: немає ознак наміру Путіна застосувати ядерну зброю в Україні чи неминучої загрози підриву ЗАЕС

Rоординатор стратегічних комунікацій Ради нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі

США поки не бачать ознак того, що Путін готується застосувати ядерну зброю на території України чи деінде, або свідчень, що загроза підриву ЗАЕС є неминучою. Про це координатор стратегічних комунікацій Ради нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі заявив під час брифінгу для преси в понеділок.

Минулого тижня керівник Головного управління розвідки України Кирило Буданов заявив, що росіяни замінували охолоджувач на Запорізькій атомній електростанції і готують терористичний акт. На прохання преси оцінити попередження України про те, що Росія буцімто завершила підготовку до потенційного підриву Запорізької АЕС, Кірбі сказав, що не буде вдаватися в конкретні розвідувальні дані, однак додав, що США поки не вважають цю загрозу неминучою.

"Як ви знаєте, у нас є можливість відстежувати радіоактивність біля станції. Наразі ми не бачимо жодних ознак, що ця загроза є неминучою, але ми стежимо за цим дуже, дуже уважно", - додав Кірбі.

Кірбі також зауважив, що США не бачать ознак того, що Путін має намір застосувати ядерну зброю.

"Росія є ядерною державою. Ми якнайкраще стежили за стратегічною позицією Росії та її ядерним потенціалом - і це робимо це далі. Крім гучної риторики, ми не бачили жодних ознак того, що Росія має намір застосувати ядерну зброю в Україні", - заявив він.

Американський посадовець відзначив, що існує багато причин для занепокоєння через нещодавні події в Росії, в контексті війни в Україні: "Ми за цим уважно спостерігаємо. Ми просто не бачимо ознак того, що Путін має намір застосувати ядерну зброю всередині України або деінде".

Після невдалого повстання, організованого боєвиками ПВК "Вагнер" в Росії, у США та Європі висловили занепокоєння через те, що "політична нестабільність" виникла у ядерній державі.