Ставлення до США та Байдена за кордоном переважно позитивне – опитування Pew

Президент США Джо Байден

Більшість людей у 23 країнах світу мають переважно позитивне ставлення до США та президента Байдена. Такими є результати останнього опитування дослідницького центру Pew, проведене у країнах, багато з яких є союзниками США. Серед 27 тисяч опитаних 59% позитивно сприймають США, 30 % - негативно. Разом з тим 54% респондентів довіряють Байдену, 39% не довіряють.

Найбільшу підтримку США мають у Польщі, Ізраїлі, Південній Кореї, Нігерії, Японії та Кенії.

Серед опитаних країн Польща, де, за словами дослідників, позитивні погляди на США значно зросли після вторгнення Росії в Україну, дає США найвищий рейтинг: 93% поляків висловлюють схвальну думку щодо США. Найнижчі оцінки США отримали в Угорщині, де лише 44% дорослих висловлюють позитивну думку, порівняно з 55% у 2022 році.

Опитування також проаналізувало думки респондентів про роль Америки у світі та вплив через ЗМІ, культуру, освіту та економіку. Переважна більшість, 82% опитаних, погодилися, що США втручаються у справи інших країн, але близько половини з них сказали, що це втручання сприяє миру у всьому світі.

Соціологи також поцікавились, чи вірять вони, що США враховують інтереси їх країн, коли приймають зовнішньополітичні рішення. Так, 49% респондентів відповіли, що США враховують їхні інтереси значною мірою або достатньою мірою, а 50% стверджують, що не дуже або зовсім не враховують їхні інтереси.

Опитування показало, що кількість опитаних, яка вважає, що США прислухаються до їхнії країн, зростає - в 12 країнах вона досягла найвищого рівня, ніж в будь-якому з опитувань центру Pew. Наприклад, у Польщі, Німеччині та Сполученому Королівстві – трьох ключових союзниках США по НАТО – частка тих, хто каже, що США враховують їхні інтереси, зараз більша, ніж будь-коли за останні два десятиліття.