В Білому домі припустили, що F-16 можуть надійти до України вже до кінця року

Винищувач F-16 fighter jet is on display during the Paris Air Show

Україна отримує винищувачі F-16, можливо, ближче до кінця року. Про це заявив Джон Кірбі, координатор стратегічної комунікації Ради з нацбезпеки США в інтерв'ю Fox News в четвер.

Кірбі поділився оцінками США про те, що лише літаки не зможуть забезпечити перелом у війні.

Що "їм насправді потрібно" - це артилерія, заявив Кірбі. Крім артилерії він включив до нагальних потреб України також і боєприпаси, системи протиповітряної оборони та танки.

Дивіться також: Навчання українців на F-16 почнеться, "щойно європейці будуть готові" - Білий дім

"В усіх цих сферах ми надали надзвичайну кількість підтримки і справді з безпрецедентною швидкістю", - додав посадовець.

Він пояснив рішення президента США Джо Байдена надати Україні касетні боєприпаси, проти використання яких виступають десятки країн, тим, що для доставки Україні звичайних боєприпасів потрібен час.

Кірбі наголосив на пакеті допомоги, про який США оголосили цього тижня, а також анонсував новий пакет допомоги, про який буде оголошено вже цими днями.

Як повідомляв Голос Америки, США Пентагон цього тижня оголосив про новий пакет оборонної допомоги Україні, обсягом 1,3 мільярда доларів надійде в рамках Ініціативи США з безпекової підтримки України.

Новий пакет включає критично важливі спроможності протиповітряної оборони та боєприпаси, повідомили в Пентагоні.

Зокрема, до нового пакету увійшли чотири національні удосконалені зенітно-ракетні системи (NASAM) та боєприпаси до них, артилерійські снаряди 152-мм, обладнання для розмінування, ракети трубного пуску з оптичним відстеженням і дротовим наведенням (TOW), тактичні безпілотні літальні комплекси Phoenix Ghost, високоточні повітряні боєприпаси, тактичні бойові машини та інше.