Хакери з Північної Кореї проникли у комп’ютерні мережі російського розробника ракет “НПО Машинобудування” - Reuters

Північнокорейська програма ракетних озброєнь перебуває під санкціями західних країн, однак, вона продовжує активно розвиватись

Елітні кіберзлочинці, пов’язані з урядом Північної Кореї, проникли до комп’ютерних мереж російської компанії “НПО Машинобудування”, яка здійснює розробку балістичних і крилатих ракет, повідомляє Reuters на основі власного аналізу отриманої технічної документації та висновків спеціалістів з кібербезпеки американської компанії SentinelLabs.

Групи північнокорейських хакерів, відомі як ScarCruft та Lazarus, мали доступ до мережі і даних російської компанії принаймні протягом п’яти місяців, приблизно з кінця 2021 року і аж до травня 2022 року, коли їх було викрито інженерами компанії. Зокрема, як зазначено в аналізі Reuters, хакери мали змогу дивитися електронне листування “НПО Маш”, а також отримали доступ до мереж і могли витягати з них дані. Однак, Reuters не зміг достовірно встановити, до яких саме даних мали доступ кібершахраї, і чи вони викрадали інформацію.

Примітно, що протягом декількох місяців після проникнення хакерів у “НПО Машинобудування”, Північна Корея оголосила про декілька успіхів у своїй власній програмі з розробки балістичних ракет. Однак, неможливо переконливо відповісти на питання, чи ці події пов’язані між собою.

Що стосується розголосу про факт кібершахрайства, вчиненого Північною Кореєю проти своєї союзниці Росії, то він стався незабаром після візиту міністра оборони РФ до Північної Кореї з нагоди 70-ї річниці закінчення Корейської війни. Це перший візит міністра оборони Росії до Північної Кореї з часів розпаду СРСР у 1991-му році, вказує Reuters.

Російська компанія “НПО Машинобудування”, розташована у підмосковному Реутові, відома як один з найбільших розробників ракетної техніки та супутників в РФ, зокрема гіперзвукових протикорабельних ракет “Циркон”, здатних розвивати швидкість у дев’ять разів вищу за швидкість звуку, за інформацією розробника. “НПО Маш” пов’язаний з російським акціонерним товариством “Корпорація Тактичне Ракетне Озброєння”, і перебуває під санкціями у кількох західних країнах, в тому числі у США, з огляду на свою діяльність та участь у війні Росії проти України.

Як вважають експерти, з якими спілкувався Reuters, розробки російської компанії в кількох сферах могли бути цікаві Північній Кореї, включаючи гіперзвукові ракетні технології та розробки у сфері ракетного палива і заправки ракет.

Водночас, на думку експертів, доступ до інформації щодо технологічних розробок “НПО Маш” у сфері гіперзвукових ракет не означає, що Північна Корея може одразу запровадити подібні технології у своїй власній програмі ракетних озброєнь, хоч така інформація є вкрай корисною для програми загалом.

Що стосується технологій в сфері ракетного палива, один з продуктів “НПО Маш” – міжконтинентальна балістична ракета, яку заправляють паливом прямо на заводі під час виготовлення. Це дозволяє уникнути необхідності заправляти ракету на стартовому майданчику, зменшуючи час, необхідний перед запуском, та ускладнюючи виявлення і знищення ракети до запуску. Примітно, зазначає Reuters, що Північна Корея наприкінці 2021 року оголосила про запровадження подібних технологій у своїй програмі.