Путін не поїде на саміт G20 в Індії

Індія заявляє, що бажає припинення війни в Україні, але прем’єр-міністр Нарендра Моді досі фактично замовчував факт російського вторгнення і не закликав Росію вивести війська з України.

Індія, яка організовує зустріч керівників країн групи G20, повідомила, що Російський президент Владімір Путін не зможе приїхати на саміт 9-10 вересня в індійській столиці Нью-Делі.

В офіційному повідомленні індійського уряду йдеться, що Путін сказав про це в телефонній розмові 28 серпня з прем’єр-міністром Нарендрою Моді.

Причина відмови російського керівника від запрошення не пояснена, але вказано, що Нарендра Моді «висловив розуміння рішення Росії», і що Москву представлятиме російський міністр закордонних справ.

«Висловивши розуміння рішення Росії, прем’єр-міністр подякував президенту Путіну за послідовну підтримку Росією всіх ініціатив під час головування Індії у G20», - сказано в офіційному індійському повідомленні.

G20 була заснована для допомоги у розв’язанні міжнародних фінансово-економічних проблем, але російська війна проти України та її наслідки для світу були серед провідних тем зустрічей організації за останніх понад півтора року.

Україна не входить до тієї організації і українського президента Володимира Зеленського на саміт не запросили.

В Нью-Делі очікують президента США Джо Байдена та інших західних лідерів, які засуджують російську агресію і запровадили санкції проти Москви.

Індія заявляє, що бажає припинення війни, але прем’єр-міністр Моді досі фактично замовчував факт російського вторгнення і не закликав Росію вивести війська з України.

Також Індія не долучилася до міжнародних санкцій проти Росії, а навпаки - різко збільшила торгівлю з Москвою, ставши одним з найбільших покупців російської нафти.

Як господарка низки зустрічей в межах G20 цього року Індія не змогла досягти згоди між країнами організації щодо російської війни проти України і жодна з тих зустрічей не змогла навіть узгодити тексти декларацій.

Цього місяця Путін відмовився також відвідати саміт групи країн BRICS в Південно-Африканській республіці на тлі повідомлень, що судочинні органи тієї країни були б зобов’язані заарештувати його згідно з ордером Міжнародного кримінального суду зі звинуваченнями російського президента у воєнних злочинах проти України.

Індія на відміну від ПАР не є членом Міжнародного кримінального суду, бо не підписала Римський статут - угоду Організації об’єднаних націй про створення міжнародного суду, до якої долучені 123 держав.

До групи G20 входять Європейський Союз і 19 країн:
🇦🇺Австралія
🇦🇷Аргентина
🇧🇷Бразилія
🇬🇧Велика Британія
🇨🇦Канада
🇨🇳Китай
🇫🇷Франція
🇩🇪Німеччина
🇮🇳Індія
🇮🇩Індонезія
🇮🇹Італія
🇲🇽Мексика
🇿🇦Південно-Африканська Республіка
🇰🇷Республіка Корея
🇷🇺Росія
🇸🇦Саудівська Аравія
🇺🇸Сполучені Штати Америки
🇹🇷Туреччина
🇯🇵Японія

На саміт G20 в Індії запрошені ще 9 країн: Бангладеш, Іспанія, Маврикій, Нідерланди, Нігерія, Об’єднані Арабські Емірати, Оман, Сінгапур, Єгипет.

Дивіться також: Розширення Євросоюзу: чи є серед потенційних членів Україна? Відео