Британія надасть Україні більше дронів, далекобійні ракети та іншу зброю в збільшеній допомозі на £2,5 млрд

Британський прем’єр-міністр Ріші Сунак з українськими рятувальниками біля будинків зруйнованих російськими бомбардуваннями у Києві. 12 січня 2024 р.

Прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак у п’ятницю 12 січня прибув до Києва, і британський уряд з цієї нагоди оголосив збільшення військової допомоги для підтримки української боротьби проти російської агресії.

Велика Британія вже зараз є одним з найближчих партнерів України, бо ми розуміємо, що її безпека - це також наша безпека.
Ріші Сунак

Ріші Сунак також має підписати довготерміновий британсько-український договір щодо безпеки.

Згідно з тим договором Велика Британія офіційно зобов’язується і в майбутньому надавати «швидку і сталу» допомогу для оборони України у разі агресії.

Вартість британської допомоги Україні в новому фінансовому році (з квітня 2024 до квітня 2025 р.) становитиме 2,5 мільярда фунтів ($3,19 млрд), що на £200 млн більше у порівнянні з минулим фінансовим роком.

«Це фінансування дасть можливість скористатися найкращими військовими знаннями Великої Британії та військовим виробництвом, включно з такими вирішальними напрямками, як ракети великої дальності, протиповітряна оборона, артилерійські боєприпаси та безпека мореплавства, щоб забезпечити перемогу України на полі бою», - йдеться в урядовому повідомленні.

Британія разом з Францією стали першими державами, які почали надавати Україні крилаті ракети Storm Shadow/SCALP.

Тепер британці кажуть, що особливі зусилля будуть спрямовані на забезпечення України безпілотними бойовими апаратами - дронами, як повітряними, так і морськими для ударів на далеких відстанях і для спостереження.

«Ця технологія дасть Україні перевагу і випробувані на полі бою засоби для захисту своїх громадян та ураження російських загарбників на суходолі і в морі», - наголошують в Лондоні.

Прем’єр-міністр Ріші Сунак в дорозі до Києва 12.01.2024

Це вже другий візит Ріші Сунака до Києва на посаді прем’єр-міністра: минулого разу він відвідував Україну у листопаді 2022 р.

Британський уряд наголошує, що разом з оголошеною новою програмою загальна сума допомоги Україні у відповідь на російську агресію сягає вже 12 мільярдів фунтів.

Британці пишаються тим, що були серед перших, хто почав надавати Україні новітню західну зброю, зокрема ракети і важкі танки Челенджер-2.

Найбільшим постачальником військової допомоги Україні досі є США, хоча за загальними обсягами військової, фінансової і гуманітарної підтримки перед ведуть країни ЄС, серед яких найбільший донор - Німеччина.

Дивіться також: ЄС може встигнути надати Україні до березня 1 млн боєприпасів - єврокомісар