Експрацівницю ЦРУ звинувачують у роботі на розвідку Південної Кореї

Сью Мі Террі, колишня директорка Bower Group Asia, виступає на панелі "Криза на півострові: наслідки для американсько-корейського альянсу" в Азійському товаристві в Нью-Йорку, США, 19 червня 2017. REUTERS/Lucas Jackson

Колишню працівницю ЦРУ і високопосадовицю Ради національної безпеки США звинувачують в роботі агенткою розвідувальної служби Південної Кореї. Про це повідомило Міністерство юстиції США, зазначає Associated Press.

Сью Мі Террі приймала предмети розкоші та дорогі обіди в ресторанах в обмін на відстоювання позицій південнокорейського уряду у медіа, секретну інформацію і сприяння доступу південнокорейських посадовців до державних службовців США.

Її звинуватили в тому, що вона прийняла від своїх кураторів пальто Dolce & Gabbana вартістю 2 845 доларів, сумку Louis Vuitton вартістю 3 450 доларів і сумку Bottega Veneta вартістю 2 950 доларів, а також кілька обідів у ресторанах, відзначених зірками Мішлена, повідомляє Fiancial Times.

Прокурори стверджують, що співробітники південнокорейської розвідки також таємно заплатили їй понад 37 тисяч доларів за інформацію про програму державної політики стосовно Південної Кореї, якою Террі займалася.

Згідно з обвинувальним висновком, у 2022 році Террі, передала своєму південнокорейському "куратору" рукописні нотатки з неофіційної зустрічі з держсекретарем США Ентоні Блінкеном про політику уряду щодо Північної Кореї.

Національна розвідувальна служба Південної Кореї, заявила в середу, що розвідувальні органи Південної Кореї та США тісно співпрацюють у цій справі. Міністерство закордонних справ Південної Кореї заявило, що не коментуватиме справу.

Террі працювала в уряді з 2001 по 2011 рік, спочатку як аналітикиня ЦРУ, а потім як заступниця офіцера національної розвідки з питань Східної Азії в Національній Раді з Розвідки. Дії, в яких її звинувачують, Террі ймовірно вчиняла в роки після того, як залишила державну службу і почала працювати в аналітичних центрах як експертка з питань зовнішньої політики.

Прокурори звинуватили Террі в написанні статей для свого аналітичного центру на теми, продиктовані їй південнокорейськими чиновниками. Одна з них, опублікована в журналі Foreign Affairs, називалася "Корея єдина і вільна: чому об'єднання півострова не буде таким вже й поганим".

Лі Волоський, адвокат Террі, заявив, що вона не має допуску до державної таємниці вже більше ніж десять років, і її погляди були послідовними.

"Насправді, вона була жорстким критиком південнокорейського уряду в ті часи, коли, як стверджується в обвинувальному акті, вона діяла від його імені", - сказав він.

Прокурори стверджують, що Террі ніколи не реєструвалася в Міністерстві юстиції як іноземний агент. Вона також не повідомила Конгрес США про свою роботу з Південною Кореєю.

Дивіться також: Тімоті Снайдер: Якщо Росія, ядерна держава, переможе Україну, це створить світ, де ядерна війна більш імовірна