Коментарі Ілона Маска в X про заворушення в Британії привертають критичну увагу уряду

Британський прем’єр-міністр Кір Стармер наголошує на покаранні причетних до насильства і заворушень і каже, що однаково закон має діяти також щодо підбурювань в інтернеті.

Британські урядовці кажуть про стурбованість використанням інтернетних медійних платформ для підштовхування ворожнечі та хвилі заворушень в країні, що спалахнули після загибелі і поранень дітей внаслідок нападу з ножем в англійському місті Саутпорт 29 липня.

Міністрка юстиції Великої Британії Гейді Алекзандер сказала 6 серпня, що власник мережі X (що в минулому називалася Твіттер) Ілон Маск має “особливу відповідальність”, і також в інтерв’ю національному радіо вона назвала деякі дописи Маска “досить прикрими”.

На тлі протестів у низці міст Англії, деяких яких супроводжувалися сутичками і вандалізмом, в країні обговорюють, яку роль можуть відігравати соціальні медіа і зокрема неправдива інформація в інтернеті у підбурюванні людей.

Одразу після нападу в Саутпорт, що поблизу Ліверпуля, в мережі X поширилися фальшиві повідомлення з натяками, що нападник буцімто був біженцем і мав ім’я схоже на мусульманське.

Згодом поліція повідомила, що 17 річний заарештований нападник народився в Британії від батьків африканського походження і не мав відомих зв’язків з ісламом.

Але фальшиві повідомлення з вигаданим ім’ям підозрюваного переглянули багато мільйонів разів.

Елон Маск, який має у мережі X понад 192 мільйони зареєстрованих читачів, був одним з тих, хто коментував повідомлення з Британії, і деякі з дописів викликали осуд британських посадовців.

Натяки на "громадянську війну"

Особливу критику спричинив короткий коментар Маска: “Громадянська війна неминуча” під дописом коментаторки Ешлі Ст. Клер, в якому вона 4 серпня стверджувала, що британські заворушення є наслідком “масової міграції” і “відкритих кордонів”.

Станом на 6 серпня той коментар Маска отримав 8,8 мільйона переглядів, 5 тисяч коментарів, 7 тисяч поширень і 35 тисяч позначили його вподобанням.

Поміж дописами Маска в Х переважно про електромобілі його компанії Тесла, космічні ракети, штучний інтелект і його реакції на виборчу кампанію у США, є також низка карикатур із натяками на однобокість дій поліції в Британії та інші коментарі й реагування на британські події.

Під дописом прем’єр-міністра Кіра Стармера, в якому прем’єр-міністр засудив випадки насильства і також писав про “нетерпимість до нападів на мечеті і мусульманські громади”, Маск відповів: “Чи не мали б ви бути стурбовані нападами на всі громади?”

Британський прем’єр-міністр, який у минулому очолював прокуратуру країни, неодноразово підкреслював, що закон повинен діяти однаково повсюди.

“Закон діє і онлайн (в інтернеті). Отже, якщо ви підбурюєте до насильства, то не має значення чи це онлайн, чи офлайн (поза інтернетом)”, - сказав Кір Стармер після спеціально засідання уряду 5 серпня.

Міністрка внутрішніх справ Великої Британії Івет Купер сказала, що медіакомпанії повинні діяти проти “шокуючої дезінформації”, проти "підбурювачів" в інтернеті і проти “організовування насильства”.

Your browser doesn’t support HTML5

Як трагедія у британському місті Сауспорт переросла у масштабні заворушення. Відео