Британська розвідка: взяття росіянами Покровська ускладнить для ЗСУ постачання для сил в регіоні

Триває евакуація з Покровська. Фото 30 серпня 2024. Radio Free Europe/Radio Liberty/Serhii Nuzhnenko via REUTERS

Протягом минулого тижня російські сили прискорили просування до Покровська і тепер, ймовірно, перебувають за приблизно десять кілометрів до міста. Про це в своєму звіті за 1 вересня повідомило британське Міністерство оборони. Просування російських військ, ймовірно, уповільниться, коли вони досягнуть забудови, кажуть аналітики.

Покорвськ - важливий логістичний центр для ЗСУ на Донеччині і якщо його захоплять росіяни, це ускладнить поставки для українських сил між Часовим Яром та Вугледаром, йдеться в повідомленні.

На інших ділянках на сході та півдні України темп операції залишається повільним і значні просування відсутні, вказують аналітики.

Росія, ймовірно, перекинула обмежені частини, що підсилювали російську операцію в напрямку Покровська, щоб захистити російську Курську область від ЗСУ, зазначає в своєму звіті американський Інститут вивчення війни ISW.


Курська операція ЗСУ тисне на росіян в кожному секторі театру воєнних дій, пишуть аналітики. Однак, вони вказують, що перекинуті на Курщину війська, ймовірно, не брали участі в бойових діях на лінії фронту, а "російське командування надзвичайно негативно ставиться до можливості забрати ефективні бойові підрозділи з лінії фронту в цих регіонах".

Путін продовжує применшувати важливість Курської операції ЗСУ і концентрується на діях на сході України, вказує в коментарі The Washington Post експерт американського Центру аналізу європейської політики СЕРА Ніко Ланге.

"Існує асиметрія, - вказує Ланге. - Територія втрачена на Донбасі - Росія її забере. Але Україна не може забрати Курськ і Путін про це знає".

Відповідаючи на питання Радіо Свобода на пресконференції в п'ятницю президент Чехії Петр Павел відкинув припущення, що прискорене просування РФ на Покровському напрямку в Донецькій області пов’язане з Курською операцією ЗСУ.

"Я не думаю, що існує прямий звʼязок між операцією в Курській області і вищим темпом російського просування (на Донбасі – ред.). Це просто означає, що російське лідерство продовжує рухатися до цілі захопити територію усіх чотирьох областей, які вони вважають своїми. І це те, чого вони хочуть досягнути впродовж зручного часу, поки погода ще хороша для військових операцій", – розповів Павел.

Дивіться також: Невдала оборона Покровська та успішна Курська операція. Деякі західні оглядачі критикують, інші захоплюються