Крайні праві в східній Німеччині, які проти допомоги Україні, хочуть у місцеву владу

Співголови партії Альтернатива для Німеччини Алісе Вайдель і Тіно Хрупалла на пресконференції у Берліні 2 вересня 2024 р.

Німецький канцлер Олаф Шольц закликав провідні політичні сили країни не йти на співпрацю з крайніми силами зокрема з партією Альтернатива для Німеччини (АдН) попри досягнення АДН на місцевих виборах у східнонімецьких землях: Тюрингії і Саксонії.

Голосування 1 вересня у двох з шістнадцяти федеральних земель прямо не впливає на федеральний уряд, але здобутки крайніх правих під антиіммігрантськими і націоналістичними гаслами викликають стурбованість подальшим розвитком політики у Німеччині - найбільшій країні Європейського Союзу.

В Тюрингії АдН випередила інші партії, набравши понад 32% голосів, а в Саксонії опинилася на другому місці і заявляє про право участі в місцевій владі.

Показники урядових партій в Тюрингії і Саксонії Шольц назвав “гіркими” і закликав інші центристські партії формувати коаліції “без крайніх правих екстермістів”.

Шольц оприлюднив відозву, як лідер Соціал-демократичної партії Німеччини (СДПН), що урядує у федеральній коаліції з партією Союз90/Зелені і Вільною демократичною партією.

Проросійськість екстремістів

Окрім крайньоправої АдН помітних успіхів на місцевих виборах 1 вересня у східнонімецьких землях домоглася нова крайня ліва партія Союз Сари Ваґенкнехт (ССВ).

Головні політичні гасла і вимоги АдН та ССВ полягають в обмеженні імміграції, що на їхню думку є джерелом злочинності в Німеччині.

У зовнішній політиці німецькі крайні праві і крайні ліві сходяться, ставлячи під сумнів військову допомогу Україні.

Вони кажуть, що санкції проти Росії шкодять німецькій економіці і виступають за домовленості з Москвою.

Чинна партійна програма АдН, затверджена на федеральному з'їзді 2016 року, проголошує: “Відносини з Росією мають першочергове значення, бо європейська безпека не може бути досягнута без залучення Росії. Тому ми прагнемо до мирного вирішення конфліктів у Європі, поважаючи при цьому інтереси всіх сторін”.

Коментатори зауважують, що в східнонімецьких землях лідери АдН дозволяють собі більш проросійські гасла, ніж їхні однопартійці на заході країни.

Дивіться також: Резніков розповів, чи вплине катастрофа з F-16 на подальші поставки винищувачів