Урсула фон дер Ляєн пропонує допомогти енергетиці України “ремонтом, сполученням і стабілізацією”

Урсула фон дер Ляєн, як і більшість закордонних відвідувачів за останні понад два роки, прибула до Києва залізницею. 20 вересня 2024 р.

Президентка Європейської комісії, головного виконавчого органу ЄС, Урсула фон дер Ляєн, прибувши до Києва 20 вересня повторила, що зараз одним з головних напрямків допомоги Україні є приготування до зими в той час, як Росія намагається зруйнувати українську енергетичну систему.

“Мій восьмий візит до Києва відбувається в той час, як незабаром почнеться опалювальний сезон, а Росія далі цілиться в енергетичну інфраструктуру”, - заявила вона в дописі в X з її фотографією на київському залізничному вокзалі.

Окрім питань готовності до зими Урсула фон дер Ляєн виокремила теми оборони, просування України до вступу в ЄС, а також питання багатомільярдних позик для України, які держави Групи 7 зобов’язалися надати, використовуючи заморожені санкціями кошти російського центрального банку.

Її перебування у Києві у п’ятницю розпочалося з покладання квітів під меморіальною стіною на вшанування українців, які загинули, захищаючись від російської агресії.

“Вони справжні герої, які зробили найвищу пожертву заради безпеки цілого нашого континенту”, - наголосила Урсула фон дер Ляєн, підкресливши, що йдеться про кривавий період, який триває понад 10 років.

Напередодні Євросоюз оголосив про виділення 160 мільйонів євро отриманих з прибутків від заморожених російських активів, на термінові гуманітарні потреби України на цю зиму.

Впродовж другої половини цього року Росія знову посилила бомбардування електростанцій та інших об’єктів енергосистеми України, знищивши потужності, які за підрахунками в ЄС приблизно відповідають енергогенерувальним потужностям трьох балтійських держав.

“Ремонт, сполучення і стабілізація”

Перед приїздом до України Урсула фон дер Ляєн сказала, що ЄС зараз хоче допомогти в тому, “щоб задовольнити нагальні потреби населення, а в довгостроковій перспективі зробити енергетичну систему України більш стійкою. Загалом на цю зиму Україні потрібно 17 гігават потужностей”.

Стратегію дій ЄС вона окреслила трьома пріоритетами: 1.“Ремонт” - відновлення зруйнованого; 2. “Сполучення” - експорт електроенергії до України з країн ЄС 3; “Стабілізація” енергопотоку в Україні, зокрема з допомогою децентралізації виробництва електроенергії і використання відновлюваних джерел.

“Як ви знаєте в сонячні панелі чи в дахи поцілити важче і їх легше ремонтувати ніж велику центральну інфраструктуру. В той час, як це забезпечуватиме країні надійніший потік енергії, це також просуватиме Україну до енергетичної незалежності і до “чистого переходу”. Наприклад, ми постачаємо сонячні панелі для 21 лікарні, щоб там було надійніше енергопостачання”, - сказала Урсула фон дер Ляєн 19 вересня.

Вона зауважила, що ці дії вимагають серйозних коштів і сказала, що загалом внесок ЄС в енергетичну безпеку України з лютого 2022 року сягатиме принаймні 2 мільярди євро.

Your browser doesn’t support HTML5

Як Європа збирається допомогти енергосистемі України перед зимою. Відео