Британська розвідка: Підкріплення ЗСУ, міські райони та захист, ймовірно, уповільнили просування Росії на Донбасі

10-річний Матвій дивиться у вікно автобуса перед евакуацією з мамою та сестрами з міста Покровськ Донецької області 20 вересня 2024 року. З 60 000 осіб, які раніше проживали в місті, наразі залишилося близько 16 000 людей. (Фото Євгена САВІЛОВА / AFP)

Російські війська просунулися на захід від села Піщане у Харківській області, й наразі займають невеликий плацдарм за 3,5 км від річки Оскіл.

Про це йдеться у черговому розвідувальному звіті Міністерства оборони Великої Британії, оприлюдненому 23 вересня у мережі Х.

За висновками британського оборонного відомства, росіяни, ймовірно, намагаються досягти берега річки Оскіл з метою використати її як природний захисний бар'єр та підготувати умови для подальших операцій.

“[Метою] основних зусиль російських військ залишається Покровськ на сході України”, - зазначено у звіті.

При цьому британська розвідка підтверджує, що росіяни “з великою ймовірністю” зайняли такі населені пункти як Гродівка, на схід від Покровська, та Українськ, на південь від міста, й перебувають на відстані близько 8 кілометрів від самого Покровська.

"Українські підкріплення, міські райони та захист, ймовірно, сприяли уповільненню просування Росії по осі минулого тижня”, - також вказано у звіті.

Тим часом американський Інститут вивчення війни, відомий за своєю англійською абревіатурою ISW, у своїй оцінці ситуації в Україні від 22 вересня зазначив, що український удар по сховищу ракет та боєприпасів поблизу російського Торопця, ймовірно, знищив достатньо боєприпасів, щоб вплинути на російські операції у найближчі кілька місяців.

Внаслідок удару вибухнуло приблизно 30 000 тонн боєприпасів, зазначив ISW з посиланням на оцінку начальника розвідувального центру сил оборони Естонії полковника Антса Ківіселга.

Так розмір вибуху дорівнював вибуху 750 000 артилерійських снарядів, тоді як в середньому росіяни використовують 10 000 снарядів на тиждень, зазначає Інститут.

Відтак, за підрахунками Ківіселга, український удар знищив російські запаси боєприпасів на два-три місяці.

Дивіться також: Зареєстровані у Великій Британії фейкові новинні сайти "поширюють неправдиві історії" про західні компанії в Україні - The Guradian